483048-PGP2QC-48

Cum ne rezervăm biletele de avion? Agenție sau cont propriu?

Cum ne rezervăm biletele de avion? Prin agenție sau pe cont propriu? Direct de pe site-ul companiilor aeriene sau de pe diverse motoare de căutare? Avantaje și Dezavantaje pentru fiecare variantă. 

Sigur te-ai întrebat în ultimul timp care este cea mai buna variantă pentru a-ți achiziționa bilete de avion. Nu știi dacă să optezi pentru o agenție de turism sau să le rezervi singur? Și dacă le rezervi singur, cum faci asta? Unde găsești cel mai bun tarif? Direct pe site-ul companiei aeriene sau pe cunoscutele motoare de căutare precum Skyscanner, Momondo, Kiwi, etc.?

Hai să le luam pe fiecare în parte și să vedem care sunt defapt avantajele și dezavantajele fiecărei variante. 

Prin agentia de turism

Este cea mai comodă și să zicem, sigură variantă. 

Dacă nu ești familiarizat cu tehnologia IT și cu navigatul pe internet, sau pur și simplu dorești o persoană care să te consilieze de la momentul rezervării, până la întoarcerea din vacanță, apelarea la o agenție de turism reprezintă o variantă bună. 

Cel mai mare avantaj în optarea pentru o agenție de turism? Asistența în limba română. Dacă vei călători într-un grup numeros, dacă vei călători cu mai mulți copii, dacă vei călători cu animalul de companie, dacă nu știi care este cea mai bună variantă de zbor, dacă vei vrea să modifici numele pasagerilor, dacă vei vrea să modifici un zbor, dacă vei pierde un zbor de legătură, dacă va apărea un eveniment pe parcursul călătoriei, și nu vei vrea să te stresezi suplimentar cu rezolvarea situației, agentul tău de turism te va ghida și te va ajuta.   

Dezavantaje? Costul, numit și service fee. Toate agențiile percep un service fee în acest sens, inclusiv agențiile de turism online. Dacă în cazul agențiilor la stradă acesta va fi inclus automat în valoarea facturii, în cazul agențiilor de turism online, de multe ori deși tariful inițial este același cu tariful de pe site-ul companiei aeriene, în final, la totalul de plată vei vedea adăugată această valoare. Valoarea service fee-urilor pornește în general de la 15 euro/persoană, în funcție de agenția de turism.

*Aș exclude din dezavantajele privind costul, zborurile charter, Antalya, Skiathos, Rhodos, Mykonos, etc. De multe ori acestea sunt mai ieftine cu tot cu service fee față de alte combinații de zboruri.

Dacă avantajele rezervării printr-o agenție de turism merită acest cost, tu decizi. Nu uita că  agentul de turism doar te consiliază și se ocupă de rezervarea propriu-zisă a biletului de avion în sistemul de rezervări. Incidentele neprevăzute precum întârzierea zborului, anularea zborului sau aspectele privind calitatea serviciilor companiei aeriene nu țin de agenția de turism, ci de operatorul zborului, agentul de turism doar te va ghida cu ce ai de făcut în acest sens. 

Pe cont propriu

Este varianta tot mai preferată a românilor de a-și rezerva vacanța. Internetul a facilitat acest lucru în ultimii ani, companiile aeriene și-au adaptat site-urile în a fi cât mai ușor de accesat în vederea achiziționării unui bilet de avion. Dacă te descurci să îți comanzi mâncare sau haine online, sigur rezervarea unui bilet de avion pe o rută europeană, fără escale, va fi floare la ureche. Ai nevoie doar de conexiune la internet, un card, buletin sau pașaport, în funcție de destinație și puțină atenție. În cazul zborurilor intercontinentale, mai lungi, cu escală, ai nevoie în plus de și mai multă atenție.

Deși am lucrat 4 ani în departamenul de marketing al unei agenții de turim online, rezervarea biletelor de avion pe cont propriu este varianta aleasă și de noi în toate călătoriile. La avantaje, pe lângă costurile mai reduse aș mai adăuga plăcerea de a răsfoi site-urile companiilor aeriene de oferte și destinații precum și satisfacția că ai reușit singur.

Așadar, avantaje? Costul. Mai ales la zborurile low-cost. Atunci când găsești un bilet dus-întors pe siteul Ryanair cu 25 euro/persoană nu prea îți vine să mai plătești în plus 15 euro/persoană, pentru o rezervare pe care o poți efectua singur, în 5 minute.

Metasearch

Cazuri particulare în ceea ce privește site-urile de unde îți rezervi biletele de avion sunt motoarele de căutare a biletelor de avion precum momondo, skyscanner, kiwi, etc. , cunoscute și ca metasearch, agregatoare de căutare sau pur și simplu motoare de căutare.

Un fel de “piață” a biletelor de avion, unde fiecare agenție de turism sau companie aeriană vine cu o ofertă mai bună de preț decât a concurenței. De multe ori prețul unui bilet de avion pe aceste motoare de căutare este mai mic față de tariful aceluiași zbor, pe site-ul agenției agenției de turism. Cum fac asta? În funcție de comisioanele ce le revin de la companiile aeriene, agențiile de turism oferă anumite discounturi și se întrec în această “piață”. De ce numai pe motoarele de căutare și nu și pe propriul site de rezervări? Pentru a avea o ofertă la fel de bună sau chiar mai bună decât a concurenței și a se poziționa primii în căutări, acolo unde e nevoie.

Astfel pentru zborurile mai costisitoare a companiilor de linie, de multe ori s-ar putea sa găsești pe astfel de site-uri un tarif mai bun, atât față de site-ul oficial al companiei aeriene, cât și față de tariful zborului direct pe site-ul agenției de turism, cu tot cu service fee-ul ce ți se va adăuga la finalul rezervării.

Teoretic, ar fi cea mai bună soluție, cel mai mic tarif rezervat (ai grijă să calculezi și service fee-ul ce se va adăuga abia la finalul rezervării), la o agenție de turism online. Să zicem… doar că o mare parte din agențiile de turism prezente pe metasearch sunt străine și nu știi de ce calitate vei da în ceea ce privește asistența și calitatea serviciilor. Un scurt research înainte ar ajuta.

Așadar, care este cea mai bună variantă de a-ți rezerva bilete de avion? Prin agenție, pe cont propriu? Nu există un răspuns sigur, nevoile și așteptările diferă de la om la om. Sper doar că am clarificat puțin variantele din care poți alege. Cum facem noi? Ei bine, pe cont propriu. Low-costurile le rezervăm direct pe site-ul companiei aeriene pentru că așa a fost mereu cel mai ieftin. Oricât de mare era reducerea pe momondo sau skyscanner, adunând acel service fee de care vă povesteam, tot nu „dădea” mai ieftin. Acest lucru nu se aplică și în cazul companiilor de linie, a căror tarife sunt mai mari. Uneori reducerea de pe skyscanner sau momondo poate compensa acel service fee și ar putea fi cea mai ieftină variantă.

Un sfat?

Verificați peste tot, mai ales dacă este un zbor costisitor. Pe site-urile agențiilor de turism, direct pe site-ul companiei aeriene, pe momondo, skyscanner, etc. În funcție de necesitățile tale vei ști care e cea mai avantajoasă variantă.   

Mai poți citi și ...

LASA UN COMENTARIU

Caută cazare

Booking.com