Da, știu, este abia toamnă și mai avem timp până la revelion, dar cum călătorul isteț își face vara (mă rog, toamna) sanie și iarna car, am început și noi ușor, ușor, să ne gândim la ce vom face în noaptea dintre ani.
Bilete de avion nu ne-am luat din timp, despre prețul cazărilor de Revelion în România nu are sens să mai discutăm și nu am fost niciodată adepta ideii de a petrece revelionul într-un club sau restaurant din București la un preț de 10x mai mare decât în restul anului. Așadar ce rămâne de făcut? Am deschis Google Maps și am început să ochesc orașele din jurul țării, la care poți ajunge cu mașina într-un timp cât de cât rezonabil. Belgrade, Budapesta, Odessa, Sofia, Istanbul…. Eram între Budapesta și Istanbul! Le-am mai vizitat de atâtea ori și mi-au rămas la suflet. Deși puteam alege să vizitez un oraș nou, am mers la sigur și am ales Istanbulul, timpul de parcurs cu mașina și prețurile mici a metropolei și-au spus cuvântul. În plus, știu pe “cineva” care nu a ajuns până acum în Istanbul și e nerăbdător.
Și vremea a fost un factor important. În decembrie temperaturile în Istanbul nu scad sub 5 grade. Toată treaba e să nu fie vre-un cod roșu de ninsori la noi sau la bulgari, pentru a putea pleca la drum.
Cum ajungem la Istanbul cu mașina?
În mare parte, pe autostradă, drumul este foarte bun și durata călătoriei nu depășește 9 ore, depinde și ce noroc ai la vame. Nu uita de pașaport. Trebuie să fie valabil minim 150 zile de la data intrării în țară. Mai multe detalii despre condițiile de călătorie în Istanbul găsești pe site-ul mae, aici. Pentru informații cu privire la obținerea pașaportului, click aici.
Revenim, drumul până la Istanbul este lejer, asfalt bun, bulgarii după cum știți, conduc încet și cu grijă. Problema apare cânt te apropii de Istanbul, traficul devine din ce în ce mai aglomerat, turcii merg la limită și la mica înțelegere, fără semafoare sau semne de circulație. Sfatul meu este să găsești o parcare publică sau cu plată înainte de a intra în centrul vechi al orașului, să lași mașina și să o iei la pas, sau cu mijloacele de transport în comun.
Pentru plecarea din Bucuresti, dacă veți fi 4 persoane în mașină, costul dus-întors București-Istanbul va fi de 153 ron/persoană.
Unde ne cazăm?
Și așa am ajuns la cireașa de pe tort. Cazarea! Istanbulul a stat dintotdeauna bine la capitolele “prețul cazării” și “diversitatea ofertelor”.
Partea asiatică a Istanbulului este mai liniștită, pe când partea europeană, unde se află majoritatea obiectivelor turistice, se află sub stăpânirea continua a freamătului și a agitației. De fiecare dată când am ajuns la Istanbul, am fost cazată în partea europeană a orașului, în zona Fatih.
Ce îți recomand? Să optezi pentru o cazarea ce poate fi anulată gratuit cu până la două zile înainte de plecare, în caz că se va anunța un cod roșu de ninsori exact în perioada aceea, să fii asigurat.
Prețurile pornesc de la 110 ron/noapte, la un hotel de 3* decent, cu review-uri bune.
Oferte de cazare în Istanbul găsești aici.
Așadar, costul unui revelion în Istanbul pornește în cazul de față de la 327 ron.
153 RON + (346/2) RON = 327 RON
Acestea fiind zise, ce zici? Merită?