IMG_9854

City break în Dubrovnik, Croația

Spre finalul vacanței noastre din Muntenegru, despre care am scris aici, am hotărât să bifăm Dubrovnik si să petrecem o noapte, care s-a transformat dsefapt în două, în faimosul oraș cetate. Așadar, într-o vineri dimineață am plecat din stațiunea Petrovac na Moru, de pe litoralul muntenegrean și am setat destinația GPS-ului ca fiind Dubrovnik.

Pentru a ajunge în Dubrovnik din Muntenegru aveți de ales între două variante:

  1. Cu mașina, pe drumul clasic, care înconjoară tot golful Kotor și ajunge în cele din urmă în Croația, pe la vama Prijelaz Ilino Brdo.
  2. Cu mașina, pe feribot. Plecarea se face din Portul Lepetani , iar trecerea durează în medie 20 de minute.

Diferența între cele două este durata călătoriei. Prin munți, traseul durează cu 30 de minute mai mult, dar este mai spectaculos. Pe de altă parte, trecerea cu feribotul costă 4,5 euro/sens.

Noi am ales trecerea cu feribotul și iată-ne ajunși la vama Debeli Brijeg. Timpul de așteptare a fost puțin cam lung, aproximativ o oră.

Odată ce treci de vama croată, atmosfera se schimbă puțin. Situația drumurilor în Croația este mai bună decât în Muntenegru, deși intrarea în țară se face pe un drum foarte îngust.

Deși este recomandat să străbați Croația de la nord la sud, odată ce scapi de controlul vamal și te apropii iar de Marea Adriatică, priveliștea este minunată.

Cazarea în Dubrovnik

Ei bine, cazările în Dubrovnik sunt scumpe. Prețul mediu al unei cazări de 3 stele în Dubrovnik, conform Google, este de aproximativ 700 RON, față de cazările din Budva, unde prețul mediu pentru aceleași condiții este aproximativ 360 RON.

Ca în orice oraș turistic, cu cât te îndepărtezi mai tare de centru, cu atât ai mai multe șanse să găsești o cazare mai accesibilă, iar dacă ai și un mijloc de transport în comun în apropiere, este perfect. Iată-ne așadar alegând o cazare în cartierul Babin Kuk, la 9 minute de mers cu mașina de Cetatea Dubrovnik, sau 43 de minute de mers pe jos.

Pe cazarea noastră am plătit suma de 300 RON/noapte și o recomand tuturor celor în căutarea unei cazări accesibile, chiar dacă locația nu este una centrală. Guest house-ul se numește Apartment Niko și poate fi rezervat aici.

Desigur, cea mai frumoasă este zona vechii cetăți, dar Dubrovnik oferă o atmosferă de vacanță în orice parte a orașului. Veți vedea, în Dubrovnik nu se grăbește nimeni, totul este foarte îngrijit, oamenii sunt foarte drăguți și vibe-ul de vacanță se simte în orice zonă și cartier din oraș.

Ce vizităm în Dubrovnik?

Clar, centrul vechi al orașului și automat cetatea. Plimbatul pe străduțele pavate reprezintă în sine un obiectiv de atins în vacanță. Aleile pavate, coridoarele uneori prea înguste, culorile clădirilor și obloanele ferestrelor te transpun într-un trecut de basm. În cadrul cetății, mai poți vizita Palatul Rector (cu turnul Games of Thrones din interior), Mănăstirea Franciscana, aleea Stradun, Catedrala din Dubrovnik, Trezoreria, Porțile orașului, Piața Loggiei, Fântâna Bisericii Onofrio și nu în ultimul rând, portul.

Dacă vrei să te bucuri de o priveliște spectaculoasă a orașului, poți urca pe Zidurile Dubrovnikului. Biletul costă 200 Kuna, aproximativ 27 euro/persoană, dar priveliștea de la 25 m înălțime este de neegalat. La orele amiezii, temperaturile în Dubrovnik vara devin aproape insuportabile, așadar ar fi bine să îți programezi plimbarea pe ziduri dimineața, eventual după-amiaza până în ora 17:30, când are loc ultima intrare. În prețul biletului, este inclusă și vizita la Fort Lovrijenac, o fortăreață uimitoare aflată în apropierea orașului vechi, denumită și Gibraltarul din Dubrovnik.

Dacă doriți însă o vedere panoramică asupra întregii coaste, aveti două variante:

Cu telecabina pe muntele Srd – Biletul costă 200 Kuna, aproximativ 27 euro/persoană și poate fi achiziționat de aici.

View point-ul de la intrarea în oraș, numit Szlak na Fort. Din centrul vechi al orașului poți ajunge pe jos, în maxim 30 de minute, dar pregătiți-vă de urcat. Dubrovnik oferă mai mult trasee de hiking spre locuri ce oferă vederi minunate asupra orașului, dar acesta este cel mai scurt traseu.

Plajele din Dubrovnik

Deși Dubrovnik nu excelează la capitolul plaje, avem câteva opțiuni deloc de ignorat în oraș, dar și în împrejurimi.

Banje Beach

Cea mai celebră plajă din Dubrovnik, datorită vederii minunate asupra orașului vechi. Dacă veți dori să petreceți o zi întreagă aici, v-aș sfătui să lăsați mașina la cazarea pe care o aveți și să folosiți mijloacele de transport în comun. O zi de parcare în zonă, s-ar putea să vă dea puțin bugetul peste cap.

Bellevue Beach

aka plaja mea preferată din Dubrovnik.

Situată chiar în oraș, ascunsă între hotelurile din zonă, această plajă oferă posibilitatea de snorkeling în marea foarte curată și turcoaz, dușuri, un bar, ba chiar și posibilitatea vizitării unei peșteri ascunse intre stânci. În apropierea plajei, la drumul principal, există un supermarket numit Studenac Market, de unde vă puteți aproviziona cu băuturi reci și snacks-uri. Șezlonguri nu există, iar plaja este formata bineînteles, ca mai toate plajele din Croația și Muntenegru, din pietre… dar hei, apa este mi-nu-na-tă.

Copacabana Beach

O plajă aflată în cartierul Babin Kuk, exact în zona unde am fost cazați, motiv pentru care am și ales-o în una din zile. Plaja are o vedere minunată asupra podului Franjo, iar apa are o claritate aparte.

Alte plaje renumite din oraș sunt Uvala Lapad Beach, Sulic, Sunset Beach sau plaje private precum Cava Beach, iar în apropierea orașului se remarcă plaja Sveti Jakov.

Parcarea în Dubrovnik

În ceea ce privește parcările, Dubrovnik este împărțit în patru zone. Zona 0, 1, 2 si 3. Zona 0 este cea mai centrală și automat cea mai scumpă, prețul pe oră ajungând pe alocuri la 10 euro/ora. Noi nu am reușit să găsim o parcare fără plată în centrul orașului, motiv pentru care am optat pentru mijloacele de transport în comun sau Uber în cele două zile.

Transportul în comun în Dubrovnik

Prețul unui bilet de autobuz este de 15 kuna/persoană, aproximativ 2 euro. Un bilet nelimitat pe o zi are prețul de 30 kuna/persoană. Biletele de autobuz pot fi achiziționate de la chioșc-urile de ziare din stațiile de autobuz, sau de la șofer, doar cash și cu suma exactă. Harta stațiilor de autobuz am atașat-o mai jos:

Harta transportului în comun din Dubrovnik

Ție cum ți s-a părut în Dubrovnik? Ah, era să uit. Nu rata să savurezi o bere locală, numită chiar Dubrovnik la Beer Factory Dubrovnik, să îți iei în bagaj încălțări speciale pentru plajele cu pietre și să deguști un burger la Green Garden Burger Bar, mai ales dacă te cazezi în zona Babin Kuk. Noroc!

Mai poți citi și ...

O zi în Strasbourg

In road tripul nostru din Alsacia, am poposit o zi în Strasbourg și bine am făcut. Strasbourg înseamnă civilizație, înseamnă

LASA UN COMENTARIU

Caută cazare

Booking.com