RemoteMediaFile_6553787_0_2021_04_19_12_16_56 2

Vacanță în Hurghada, Egipt

În luna martie, eram în căutarea unei destinații exotice, cu mare, nisip, soare, palmieri și temperaturi ideale de a sta la plajă și a te relaxa, dar la un preț accesibil. După un scurt reseach, mi-a atras atenția Egiptul, mai precis stațiunea Hurghada. Pentru prima dată în istoria călătoriilor, m-am decis să achiziționez oferta unei agenții de turism. 🙂 Deși de obicei îmi place să îmi rezerv singură biletele de avion și să răsfoiesc în opțiunile de cazare de pe Booking, de data aceasta oferta celor de la agenția de turism era mult mai ieftină decât rezervarea separată a hotelului și a segmentelor de zbor. În plus, zborul era charter, adică zbor direct dedicat, bagaj de cală inclus, transferul aeroport-hotel-aeroport inclus de asemenea.

Urma așadar să ajungem în Hurghada pe 16 Aprilie. Pentru 5 nopți de cazare în perioada 16 – 21 Aprilie am plătit aproximativ 370 euro/persoană, zbor charter, transfer aeroport-hotel-aeroport și cazarea în regim all inclusive, 5 nopți, la Three Corners Sunny Beach Resort, Hurghada. Agenția aleasă de noi a fost Christian Tour, din motive ce țin de preț și de faptul că am putut rezerva totul online, rapid, direct cu cardul, însă în ceea ce privește calitatea serviciilor, mai precis suportul oferit de consultanții de turism din cadrul agenției…hm, data viitoare aș zice pas. Documentele de călătorie le-am primit exact în noaptea plecării, după 3 apeluri in call center, în care eram mai mult certați că am îndrăznit să sunăm, decât să ni se ofere o soluționare rapidă. Cu exceptia acestui inconvenient, lucrurile au fost ok. Să zicem că și serviciul la bordul avionului putea fi îmbunătățit, dar ținând cont că durata zborului este de până în 4 ore, am considerat acceptabil și faptul că pe durata zborului am primit doar un pahar cu apă.

În avion am mai primit un cartonaș, pe care trebuia să ne completăm datele personale, scopul călătoriei, perioada vacanței și numele hotelului la care urma să stăm cazați. Acest cartonaș, împreună cu pașaportul, a fost înmânat poliției de frontieră pe aeroport. Pentru a intra in Egipt ai nevoie de pașaport, simplu sau temporar, dar cu o valabilitate de minim 6 luni de la data intrării. Viza se obține la intrarea în țară, pe aeroport, iar costul ei este de 25 USD. Mai multe detalii despre intrarea în Egipt, găsești aici.

Odată ajunși pe aeroportul din Hurghada, totul s-a desfășurat normal. Am stat la coadă pentru a obține viza de intrare în țară în pașaport, după care ne-am îndreptat spre ieșirea din aeroport unde ne aștepta ghidul grupului, cu o pancardă pe care scria numele agenției de turism aleasă. L-am urmat și am ajuns la autobuzul ce avea să ne ducă pe toți turiștii la hotelul ales de fiecare, în ordine.

Stațiunea Hurghada se aseamănă cu Antalya, este o regiune întinsă de coastă, la Marea Roșie, plină cu resorturi de 4 și 5 stele, ce oferă servicii all inclusive, parcuri acvatice și o mulțime de modalități de a-ți petrece timpul.

Unde ne cazăm în Egipt?

Chit că îți vei rezerva cazarea separat, chit că vei opta pentru un pachet charter achiziționat de la o agenție de turism, ca regulă generală, scade o stea din numărul de stele promovat de hotel. Mare parte a hotelurilor din Hurghada au fost construite la începutul anilor 2000 și deși hotelurile sunt curate, iar personalul este drăgut și atent la nevoile tale, mai ales dacă le oferi un dolar, mobilierul și camerele au o vechime de peste 20 de ani, așadar hotelurile de 5 stele le-aș încadra la 4, iar cele de 4 stele declarate, la de 3 stele.

Așadar și hotelul nostru, Three Corners Sunny Beach Resort, deși se promovează ca având 4 stele, realitatea este că 3 stele+ reprezintă nivelul corect de confort oferit.

Clar, oferta în Hurghada este generoasă și prețurile sunt foarte accesibile. În funcție de nevoile și dorințele tale, vei găsi un hotel care să-ți îndeplinească așteptările. Dacă îți place să înoți și să faci snorkeling, o recomandare este să alegi un hotel situat la Marea Roșie, în prima linie de hoteluri, care să aibă ponton și propriul recif de corali.

În cazul de față, excluzând faptul că mobilierul era învechit, cazarea, serviciile, mâncarea, piscinele și programul de divertisment din fiecare seară ne-au oferit o vacanță pe cinste, în care ne-am relaxat, bălăcit și bucurat de apă pe deplin. Reciful de corali era puțin cam mort, dar na…nu le poți avea pe toate. La check-in primeai o brățară și în baza acelei brățări puteai lua masa, sau comanda băuturi la bar. Băuturile alcoolice erau locale, iar pentru brandurile internaționale se plătea extra. Și în cazul de față, dacă ofereai un dolar chelnerilor, aceștia erau mai atenți, mai zâmbitori și cocktail-urile erau preparate mai cu simț de răspundere. Sincer, toată partea asta cu un dolar, la un moment dat devine obositoare. Ajungi să te simți aiurea când nu ai un dolar la tine și vrei să comanzi ceva de la bar… În anumite momente ale zilei, se serveau alune sau înghețată pe plajă. Uneori se organizau meciuri de volley, dansuri, yoga, sau tot felul de competiții sportive. Seara aveau loc concerte, spectacole cu foc sau dansuri. Toate aceste spectacole si mini evenimente erau prezentate și organizate pe ore într-un flyer sub formă de orar, disponibil în recepția hotelului. Teancul de flyere era reînnoit în fiecare dimineață.

În una din zile am făcut o excursie de o zi cu barca și am optat pentru scufundări. A fost printre cele mai frumoase experiențe din viața mea și am povestit aici, într-un articol separat, toată aventura.

Ce poți face în Hurghada?

După cum am mai precizat, Hurghada este o stațiune întinsă de-a lungul Mării Roșii, plină de resorturi de 4 și 5 stele. Practic, o dată ce părăsești resort-ul, zona este pustie, deșertică. Tocmai de aceea, imediat ce vei urca în autocarul de la aeroport la hotel, vei primi o broșură de la ghidul turistic cu toate excursiile opționale pe care le poți achiziționa. Prețurile pornesc de la 30 de euro și poți opta pentru excursii de o zi la Luxor sau Cairo, excursii cu barca, pentru scufundări sau snorkeling, plimbări cu ATV-urile în deșert, ș.a.m.d. Prețurile din acea broșură erau ceva mai mari față de ofertele pe care le găseai pe plajă la vânzătorii ce traversau zilnic plajele resorturilor. De exemplu, excursia cu barca la scufundări, achiziționată de la o agenție din incinta hotelului a fost aproape la jumătate de preț față de oferta primită de la ghidul turistic. Avantajul în cazul excursiilor organizate de agenția de turism aleasă este că pe durata excursiilor ai un ghid vorbitor de limba română care să te asiste, de la recepția hotelului, până la întoarcere.

Din lista de excursii disponibile, am optat și noi pentru o excursie la Luxor care includea vizita la Templul Karnak, traversarea Nilului cu o barcă tradițională, prânzul, Valea Regilor, Fabrica de alabastru, Coloșii și un magazin de papirusuri. Excursia a costat aproximativ 40 USD/persoană, plus alți câțiva dolari pentru bacșișul solicitat oriunde.

Ne-am rezervat excursia la Luxor chiar în ziua în care am ajuns la hotel, la ghidul grupului. Aveam de ales din două zile ale săptămânii, duminică sau marți și dacă imi aduc aminte bine, ne-am ales ziua de duminică.

Așadar, în data de 18 aprilie, la 7:30 dimineața ne-am prezentat în recepția hotelului. Cei de la hotel ne-au înmânat micul dejun pregătit într-un pachețel, iar la ora 8:00 a venit autocarul și am plecat la drum.

Pe durata drumului, ghidul ne-a povestit o mulțime de lucruri interesante despre Egipt, în limba română. Exact la ora prânzului am ajuns la templul Karnak, când temperaturile depășeau 40 de grade la soare.

Deși istoria si frumusețea locului erau impozante, căldura a făcut puțin dificilă plimbarea timp de o oră prin templu. Rămășițele celui mai mare sanctuar religios din antichitate te vor impresiona, locul având o vechime de aproximativ 4000 de ani. Prânzul l-am luat la un restaurant pe malul Nilului, unde am avut parte de un bufet pe cinste, ofertant pentru orice gusturi.

Am traversat Nilul cu o barcă tradițională și am ajuns pe Valea Regilor la ora 15, când temperatura de afară, conform spuselor ghidului, era aproape de maximul istoric din acea perioadă. Deși există un trenuleț care transportă turiștii de la intrare, spre zona de morminte, ai de urcat și coborât o mulțime de scări pentru a ajunge la mormintele faraonilor, iar spre rușinea mea, m-am mulțumit cu bifarea primului mormânt, al lui Ramses al II-lea, din cele peste 60.

La fabrica de alabastru, primirea a fost foarte călduroasă și la propriu și la figurat. Muncitorii de acolo ne-au întâmpinat cu muzică, dansuri și glume, la final fiind solicitat „din priviri” faimosul bacșiș. La hotel ne-am întors seara, aproape de ora 9, unde cei de la hotel ne așteptau cu cina.

În altă seară, am ieșit din hotel pentru a ne plimba în zonă și deși era întuneric si pustiu, iar trotuarele cam lipseau, nu pot să spun că ne-am simțit în pericol. Am mers liniștiți pe marginea drumului, până la destinație. În plus, am descoperit un magazin foarte ieftin și divers pentru achiziția de suveniruri, numit 3 Pyramids Shopping Center.

Hotelul Three Corners Sunny Beach este practic mai aproape de orașul El Gouna, decât de orașul Hurghada. Dacă până în El Gouna ai de mers cu taxiul aproximativ 20 de minute, până în Hurghada ai de mers aproximativ jumătate de oră. Dacă vrei să descoperi puțin din cultura locală, o vizită în centrul vechi și în portul acestor orașe ar fi o idee bună, dar dacă ești pentru prima dată într-o țară arabă, ți-aș recomanda un ghid sau măcar un grup mai mare de persoane căruia să te alături. Poate exista într-adevăr acea senzație de șoc cultural, iar oamenii pot deveni foarte ușor agasanți, uneori chiar agresivi. Vă aduceti aminte de ce era să pățim în orașul Fez, din Maroc, când am ieșit la cină? Nu aș exclude posibilitatea.

În apropiere de hotel mai erau de asemenea, disponbile câteva restaurante a la carte, în caz că te vei plictisi de bufetul hotelului și câteva buticuri cu suveniruri.

Cam atât despre experiența noastră din Hurghada, Egipt. Pe scurt, a fost o vacanță relaxantă, cu un raport ok preț-calitate, din care ne-am întors bineînțeles cu 2 kg în plus și în care am avut parte de o experiență pe cinste, la scunfundări, despre care am povestit aici.

Mai poți citi și ...

LASA UN COMENTARIU

Caută cazare

Booking.com