WhatsApp Image 2022-08-22 at 3.10.47 PM

City break în Colmar. Despre cazare, transport și atracții

Colmar este un orășel din regiunea Alsaciei, faimos datorită arhitecturii de poveste, a atmosferei romantice, a căsuțelor frumos colorate, a străduțelor pavate și a șarmului medieval prezent la orice colț de stradă. Odată ce ajungi în acest orășel, parcă timpul a stat în loc și ești transpus într-un basm. Dacă ți-am trezit interesul în a vizita acest orășel-rai, hai să conturăm un mic ghid de călătorie.

Cum ajungem în Colmar?

Am ajuns în regiunea Colmar dintr-o întâmplare. Am prins o ofertă la biletele de avion cu 160 RON București – Basel, operat de Wizz Air și abia după ce am achiziționat biletele de avion, am deschis Google Maps și am început să explorez potențialele destinații turistice din jur. Aeroportul Basel, pe numele său oficial EuroAirport, Basel – Mulhouse – Freiburg, este situat după cum îi sugerează și numele, la granița dintre Franța, Elveția și Germania, între orașele Basel, Mulhouse și Freiburg. Din aeroportul Basel, până în orașul Colmar poți ajunge cu trenul sau cu autobuzele Flixbus.

Orășelul Colmar nu dispune de aeroport, cel din Strasbourg fiind cel mai apropiat. Însă, zboruri directe din România către Strasbourg nu există, așadar varianta Bucuresti – Basel a celor de la Wizz rămâne după părerea mea cea mai accesibilă variantă, mai ales din punct de vedere al prețului.

Unde ne cazăm în Colmar?

Cazarea în Colmar este destul de “piperată”, sau cel puțin așa a fost la sfârșitul lunii noiembrie, odată cu deschiderea târgurilor de Crăciun. Din acest motiv, ne-am mulțumit cu un Hotel de 2*, cu nota de 6,8 pe Booking, numit Hotel Primo Colmar Centre. Nu știu dacă din cauza așteptărilor, care erau foarte joase, sau a oboselii de care n-am lovit în urma alergatului de colo-colo, noi ne-am declarat mulțumiți.

Camera și baia erau curate, lenjeria și prosoapele la fel, căldura din cameră funcționa. O cameră decentă, un hotel situat central, per total am fost multumiți. Pretul a fost de 40 Euro/noapte.

Pentru oferte de cazare în Colmar, click aici

Transportul în comun

Colmar este un orășel mic, cochet, cu o populație de aproximativ 70.000 de locuitori. Dacă optezi pentru o cazare cât de cât centrală, nu vei simți nevoia nici unui mijloc de transport în comun, poate doar de o bicicletă. De exemplu, de la gara centrală până în centrul vechi al orașului nu vei face mai mult de 20 de minute de mers pe jos, iar plimbarea va fi o plăcere. Dacă optezi pentru o cazare mai la periferie, orașul este împânzit de o mulțime de autobuze publice, prețul unui bilet pornind de la 1,50 Euro. Harta transportului în comun pentru orașul Colmar o găsești aici.

Transportul în împrejurimi

Vrei să ajungi în Eguisheim, Haysersberg, Riquewihr, Kintzheim, Strasbourg, Mulhouse sau Ribeauville?

Pentru Strasbourg, Mulhouse sau Basel, poți opta pentru tren sau autobuzele FlixBus. Tarifele FlixBus pornesc de la 1,99 euro. Trust me, chiar am plătit 1,99 euro pentru Mulhouse-Strasbourg sau Colmar-Mulhouse.

Pentru faimoasele orășele din jurul Colmarului, precum Eguisheim, Riquewihr, Ribeaville, etc. lucrurile se complică puțin, o mașină închiriată fiind cea mai rapidă soluție. Conform informațiilor de pe sfântul Google, poți ajunge în Ribeauville din Colmar cu autobuzul 109, în Riquewihr cu autobuzul 106 și în Eguisheim cu autobuzul 208, durata călătoriilor fiind în medie de jumătate de oră, iar prețul unei călătorii 5 euro. Deși în timpul verii există 5 curse pe zi, iarna lucrurile se complică și programul suferă modificări. Cel mai bine întrebați la hotel, ei vor ști cu siguranță programul actualizat.

Unde mâncăm și ce mâncăm în Colmar?

Locația demografică a orașului Colmar și-a pus amprenta asupra ofertei gastronomice. La baza meniurilor afișate în fața oricărui restaurant se află un mix cultural, format din influențe germane, elevețiene și mai ales, franceze.

Bretzel – îi găsești la orice colț, la orice supermarket, proaspeți, călduți. O gustare perfectă pentru a-ți potoli foamea.

Flammekeuche – Tarte flambee – Un fel de pizza franțuzească, garnisită cu brânzeturi de toate felurile și nelipsita ceapă.

Spatzle – paste din ou, servite cu diferite garnituri, cele mai populare fiind compuse din carnea de porc.

Supa de ceapă – servită cu o crustă rumenită de brânzeturi și pâine prăjită.

Quiche – cu somon, brânzeturi, pui, spanac sau jambon, servit cu salată.

Vin fiert – roșu sau alb, este de neratat, mai ales pe timpul iernii. Ține de cald. ?

Dacă ajungi în Colmar în perioada sărbătorilor de iarnă, dă iama în food cort-urile târgurilor de Crăciun, sigur vei găsi ceva pe gustul tău și este cel mai bun mod de a te bucura de cultura locală. De la supe, cărnuri de tot felul, garnituri (în mare parte cartofi), la deserturi delicioase, comercianții au soluții pentru toate papilele gustative și pentru orice buzunar.

Pentru un buget mai darnic, în Colmar se află 9 restaurante cu stele Michelin, regiunea Alasaciei fiind recunoscută pentru numărul mare de restaurante pe mp.  Harta lor o găsești aici .

Ce vizităm?

Orice.

Colmarul este pentru cei care adoră plimbările pe străduțele orașelor medievale, fără un scop precis, fără o destinație stabilită. Luat la pas, acest orășel te surpinde la fiecare colț. Arhitectura de poveste te va cuceri de cum vei păși în centrul vechi, o zonă exclusiv pietonală, cu alei pavate și clădiri alsaciene colorate.

Plimbă-te prin Mica Veneție, cel mai popular obiectiv turistic și bucură-te de atmosfera de basm. Ia loc pe terasa unui restaurant – ponton, comandă un pahar de vin alb și savurează momentul. Tot în zona Mica Veneție se află o piață acoperită, Marché couvert Colmar, unde localnicii servesc prânzul. Comandă-ți o specialitate locală și servește-o la soare, pe pontonul pieței. Dacă ești un gurmand înrăit și preferi ceva mai sofisticat, în Colmar găsești o mulțime de restaurante faimoase pentru stelele lor Michelin, precum L’Atelier du Peintre, JY’s (2 stele), La Petit Venise, etc. Lista completă a restaurantelor o găsești aici.

Nu rata Catedrala St. Martin, Biserica Dominicană și Muzeul Unterlinden.

Dar nu uita, Colmar este un muzeu în aer liber. Clădirile din secolul XV recondiționate și transformate în mici pensiuni, buticuri, cafenele sau restaurante, rămân atracțiile principale, iar seara, orașul prinde viață.

Suveniruri

Prețurile suvenirurilor pornesc de la 7 euro, mă refer la clasicul magnet de frigider și abundă în oferte de tot felul. Puțin mai scumpe, ce-i drept, decât în alte orașe europene, dar parcă mai bine lucrate, mai tradiționale, mai frumoase.

Concluzii?

Cu siguranță printe cele mai frumoase târguri de Crăciun din lume. Un oraș idilic, de poveste, șarmant, romantic și cuceritor. A fost cea mai frumoasă destinație din roadtrip-ul nostru Mulhouse-Strasbourg-Colmar-Basel, despre care am povestit aici.

Mai poți citi și ...

LASA UN COMENTARIU

Caută cazare

Booking.com