WhatsApp Image 2022-09-13 at 1.11.57 PM

Vacanță în Mexic. Tot ce trebuie să știi înainte de a pleca în vacanță

Am ajuns în Cancun la începutul lunii februarie. Îmi doream o vacanță exotică, în plină iarnă, dar cu un buget rezonabil. Astrele s-au aliniat și în luna ianuarie cei de la British Airways au lansat o super ofertă Madrid-Cancun cu 320 euro. Într-adevar, zborul era o aventură, Madrid-Londra-Dallas-Cancun la dus și Cancun-Philadelphia-Londra-Madrid la întors, dar ținând cont că toate segmentele de zbor erau disponibile în cadrul aceleași rezervări, pe site-ul British Airways, n-am mai stat pe gânduri și le-am rezervat.

De ce din Madrid? Ei bine, de obicei biletele de avion spre America de Nord , Centrală sau Latină sunt mai ieftine din vestul Europei. Nouă ne plac orele petrecute în zbor și nici escalele nu ne deranjează, încercăm să transformăm călătoria în sine, într-o experiență a vacanței, dar dacă vrei să zbori direct și să scurtezi durata călătoriei, Iberia, Iberojet, Air Europa sau Aeromexico au zboruri directe din Madrid spre Cancun. De asemenea, dacă alegi varianta cu escală în SUA, nu uita că îți este necesară viza de turist, chiar dacă doar tranzitezi țara. Despre cum poți obține viza de SUA am povestit pe îndelete aici.
În Madrid am ajuns cu o cursă Wizz air, iar la întoarcerea din Cancun, deși destinația finală era Madrid, am optat sa “coborâm” în Londra, pentru că zborul Londra-Bucuresti era mai ieftin decât întoarcerea din Madrid în Bucuresti. Am dorit să modificăm zborul, dar modificarea biletelor necesita o taxă suplimentară, așa că am profitat de faptul că nu aveam bagaj de cală și am coborat mai devreme. 🙂

Da, de multe ori în căutatea de tarife reduse ne complicăm și riscăm, mai ales când combinăm zboruri de linie cu zboruri low cost, dar există și soluții mai safe, uneori la tarife la fel de bune. Din București, poți verifica ofertele celor de la KLM sau Lufthansa, de exemplu.
Ca de obicei, recomand abonarea la newslettere și verificarea calendarelor de tarife, direct pe site-urile companiilor aeriene.

Bun, acum că am discutat despre cum ajungem în Mexic, urmează întrebarea:

De ce avem nevoie ca să călătorim în Mexic?

Știu că unii dintre voi încă sunteți reticenți în privința destinației din cauza celor petrecute pe aeroportul din Cancun, în urmă cu ceva timp, când un avion întreg Lufthansa, cu aproximativ 50% români, a fost întors din drum, după ore de interogatoriu, în birourile polițiștilor de frontieră. Ei bine, așa cum oficialii din acea perioadă au declarat, acest lucru a fost cauzat de o alertă de securitate ridicată de SUA, în privința cetățenilor români care traversau tot mai frecvent ilegal frontiera din spre Mexic spre SUA, iar mexicanii au considerat că acesta este cel mai “sigur” mod de a combate emigrarea ilegală. Desigur, decizia a fost criticată și ulterior acest lucru nu s-a mai întâmplat, cel puțin la un nivel atât de mare. Din păcate, încă mai există cazuri izolate de turiști români cărora li s-a refuzat intrarea în Mexic, dar mare parte din incidente au loc pe aeroportul din Ciudad de Mexico. Din păcate, persoanele vizate sunt de obicei călătorii singuri.

În cazul de față, trecerea vămii a fost floare la ureche, singura problemă fiind coada imensă care ne-a mâncat 2 ore din timp. În apropiere de poliția de frontieră vei găsi un cartonaș pe care îți vei completa detaliile călătoriei. Cu acest cartonaș și pașaportul te prezinți la ofițerul de la vamă și primești viza pe durata călătoriei. Am fost întrebați câte zile vom sta și am primit viza pentru 2 zile în plus. Pașaportul nu trebuie să fie temporarar și să aibă o perioadă de valabilitate de minim 6 luni de la data întoarcerii. Am mai avut la noi un extras bancar, conform recomandării de pe mae.ro, dar nu ne/a fost solicitat. De asemenea, este obligatoriu să aveți în format printat, biletele de avion dus-întors și confirmarea cazărilor. Pe site-ul MAE este precizată și necesitatea unei asigurări de sănătate, dar noi ne-am riscat și am intrat în Mexic fără ea. Informații actualizate de călătorie petru Mexic, găsești aici.

Unde ne cazăm în Mexic?

Nu numai că nu am avut asigurare de sănătate, ci cazările noastre erau rezervate doar pentru primele 3 zile în Cancun și primele doua nopti în Tulum, din totalul de 10 nopți pe care le alocasem vacanței. De ce?

Ei bine, nu eram foarte sigură că îmi va plăcea în Tulum și aveam ca plan secundar Holbox. A fost prima vacanță în care am zis că ne „adaptăm” la fața locului. Așadar, primele 3 nopți am fost cazați în Cancun, la Villa Antilope, următoarele 2 nopți în Tulum, la Corazon de Jade unde ne-a plăcut atât de mult încât ne-am decis să rămânem până la final. În ultima noapte ne-am întors în Cancun și ne-am cazat la Mio Cancun Boutique.

La modul general, cazările în Mexic sunt accesibile, mai ales dacă ești dispus să renunți la locațiile centrale. De exemplu, în Cancun, prețul cazărilor în zona hotelieră este destul de mare, peste 100 USD/noapte, dar în oras, la 50 USD/noapte poți rezerva o cazare decentă, chiar și de 4 stele.

Ca și așezare, Cancun este asemănător cu Mamaia sau Miami. Zona hotelieră, cu plaje întinse, unele private, este ceva mai scumpă decât orașul în sine. Stațiunea este conectată de oraș printr-o șosea, frecventată de autobuzele locale, pentru cei mai puțin pretențioși.

În ceea ce privește stațiunea Tulum, la fel ca și în Cancun, există zona hotelieră, cu ieșire directă la mare, construită într-un stil aparte, în armonie cu jungla maiașă, plină de restaurante, buticuri, pub-uri mai exclusiviste și prețuri ceva mai mari, Azulik fiind exemplul cel mai relevant. Dar, la fel ca și în Cancun, există zona orașului, mai precis a satului Tulum, ceva mai departe de plajă, un sat care a devenit ușor ușor o stațiune frecventată de tot mai mulți turiști pentru care au fost construite diferite tipuri de unităti de cazare, de la hosteluri, la pensiuni, hoteluri, chiar și aparthoteluri. Un mic haos. Tulum-ul este asemănător cu Vama Veche, dar la un nivel mai mare, mai exclusivist.

La final de vacanță am făcut o medie a cazărilor și am plătit pentru cele 10 nopți aproximativ 160 RON/noapte. Oferte de cazare în Cancun găsești aici, iar în Tulum aici.

Transportul de la aeroport în Cancun

Dacă nu îți vei închiria o mașină, taxiul sau autobuzele ADO reprezintă soluția. Cum ajungi de la aeroport în Cancun?

Varianta cea mai ieftină: Autobuzul ADO până în centrul orașului (Cancun Downtown Station) și autobuzele locale R1 sau R2, din centrul orașului până în zona hotelieră. Costul unei călătorii cu autobuzul ADO este 6,80 USD, iar durata călătoriei este de 35 de minute.

Varianta mai rapidă: cu taxiul. O cursă costă în medie 45 USD până în zona hotelieră.

Cancun Downtown Station
Autobuzul R1

Transportul de la aeroport în Tulum

Dacă vrei să ajungi în Tulum, avem disponibile aceleași variante:

Varianta cea mai ieftină: Autobuzul ADO până la Tulum Station. Costul unei călătorii cu autobuzul ADO este 18,8 USD, iar durata călătoriei este de o oră și 55 de minute.

Varianta mai rapidă: cu taxiul. O cursă până în Tulum costă în medie 124 USD.

Transportul de la aeroport în Playa del Carmen

Dacă vrei să ajungi în Playa del Carmen există practic aceleași variante:

Varianta cea mai ieftină: Autobuzul ADO până la Playa del Carmen Station. Costul unei călătorii cu autobuzul ADO este 13,5 USD, iar durata călătoriei este de o oră.

Varianta mai rapiă: cu taxiul. O cursă până în Playa del Carmen costă în medie 70 USD.

Mai multe detalii găsești aici și aici, pe site-ul aeroportului Cancun.

Închirierea unei mașini

Dacă plănuiești să îți închiriezi o mașină în Mexic, te sfătuiesc să îți rezervi din timp. Noi inițial am dorit să ne închiriem în Tulum un scuter pe care să-l folosim toată perioada vacanței, dar după doar o zi, mi-am dat seama că nu sunt tocmai confortabilă cu ideea de a merge pe scuter la cenote și în Valladolid, așa că ne-am orientat spre închirierea unei mașini pentru două zile. Ne-a fost aproape imposibil să găsim o mașină disponibilă, în cele din urmă, după multe apeluri telefonice și vizite la companiile locale de rent a car am găsit ultima mașină disponibilă într-un centru de închirieri Avis. Mașina a costat 237 USD cu asigurare ful, pentru 2 zile. Sunt sigură că există oferte mult mai bune dacă te orientezi din timp.

Închirierea unui scuter

Pentru închirierea unui scuter ai nevoie de aproximativ 25 USD/zi și ori de un pașaport lăsat drept depozit, ori de 150-300 USD în plus, în funcție de companie. Noi am închiriat din două locuri, de la Tulum Scooter ATV Buggy Rental Monza Rentals și de la Dive and Snorkel Tulum, ambele dăti lăsând pașaportul drept depozit și nu am avut probleme.

Ce vizităm în Mexic?

Pentru că Mexicul ne așteaptă cu o mulțime de obiective turistice, am împărțit lista de atractii în două articole astfel: Ce vizităm în Cancun? și Ce vizităm in Tulum? și am povestit în detaliu despre costuri, impresii, ș.a.m.d.

Mai poți citi și ...

LASA UN COMENTARIU

Caută cazare

Booking.com