IMG_0062

Croazieră în Kotor Bay și orașul Kotor

În una din zilele din vacanța noastră în Muntenegru, despre care am povestit în detaliu aici, în timpul unei plimbări prin orășelul Petrovac, am fost fost atrași de panourile unei tarabe care vindea excursii de toate tipurile în Muntenegru și împrejurimi.

Deși planul inițial era să ajungem în Kotor într-o excursie cu mașina, oferta băiatului de la tarabă ni s-a părut mai atractivă și rentabilă în același timp.

Oferta suna cam așa: 30 euro/persoană, plecare din orășelul Petrovac la 9 dimineața cu autobuzul până în orașul Tivat unde aveam să ne îmbarcăm pe barcă. Traseul era următorul: Tivat – Herceg Novi – Plaja Dobrec – Insula Lady of the Rocks – Plimbare prin Golful Kotor – Kotor. Din Kotor aveam să ne întoarcem cu autobuzul spre Petrovac. Deși de obicei nu îmi place să mă alătur grupurilor organizate pentru a vizita obiective turistice, de data aceasta am zis să ne relaxăm, să ne bucurăm de soare și să putem savura un pahar de vin atunci când vrem. Plecările erau programate în fiecare miercuri și vineri și aveam să ne oprim în toate stațiunile pentru a lua turiștii care au achiziționat aceeași excursie.

Iată-ne vineri, la prima oră a dimineții, în stația de autobuz precizată de băiatul de la tarabă, care ne-a și întâmpinat, cu rucsacurile în spate așteptând autobuzul. Totul a fost conform planului, autobuzul a venit la ora stabilită, ne-am ocupat locurile și am așteptat să pornim la drum. Autocarul era unul nou, dotat cu aer condiționat și pentru că Petrovac era prima oprire în dimineața aceea, era și gol, așa că ne-am putut alege locurile. La urcarea în autobuz trebuie să prezinți chitanța și biletul primite, noi ne-am cam scotocit în buzunare, deoarece le achiziționasem cu 3 zile în urmă.

Am străbătut coasta muntenegreană de la sud la nord și am ajuns într-un final în orașul Tivat, la 10 fără un sfert dimineața, unde ne-am îmbarcat pe barcă. Barca are doua etaje, la primul etaj este zona restaurant, iar sus, pe barcă este o zonă de relaxare cu șezlonguri, pentru cei care doresc să se bronzeze. Noi am ales să stăm sus, deși la orele amiezii soarele a devenit prea arzător și am găsit cu greu un loc la umbră.

Traseul este lin și după aproximativ 60 de minute am ajuns la prima destinație, orașul turistic Herceg Novi. Pentru vizitarea orașului am avut la dispoziție o oră, timp suficient pentru a ajunge în centrul vechi al orășelului și a savura o băutură rece sau o înghețată. Excursia oferă și un ghid care te va ghida pe străduțe și îți va povesti istoria locului.

La ora 1 am ajuns pe plaja Dobrec. Timpul alocat pentru această plajă este de 2 ore, așa că ne-am bălăcit și relaxat suficient. Nu uitați de crema cu protecție solară și de ceva cu care să vă acoperiți capul, soarele de la orele amiezii nu este cel mai bun prieten. Pe plajă, o mulțime de taverne au meniuri ofertante pentru turiștii ce debarcă în port, așadar veți avea timp suficient pentru a lua prânzul, în caz că vă e foame.

Deși pe vas este interzis consumul de băuturi și gustări, altele decât cele comandate de la restaurant, am avut pregătite câteva gustări și băuturi reci, pe care le-am consumat pe plajă.

La 2 și jumătate am plecat de pe plaja Dobrec prin golful Kotor, spre Insula Lady of the Rocks. Drumul a fost lung, așa că la ora 16:00 am ajuns pe micuța insulă cuceritoare. Timp de jumătate de oră ne-am putut poza și bucura de priveliștea golfului Kotor și a coastei Perast.

Ultima oprire a vasului a fost la cel mai așteptat obiectiv al zilei: orașul Kotor. Am debarcat în Kotor la ora 17:30, urmând ca la ora 19:30 să plecăm cu același autobuz cu care am venit, înapoi spre casă.

Orașul Kotor

Imediat ce pășești pe poarta vechii cetăți, ești transpus parcă într-o atmosferă medievală, dar și mediteraneană în același timp. Arhitectura, piatra cubică, obloanele, ferestrele, forfota turiștilor și atmosfera de vacanță creează cadrul unei seri perfecte. Acest faimos orășel te va cuceri cu influențele sale venețiene și habsburgice.

Nu uita să îți iei de la info point-ul de la intrarea în cetate o hartă. Este gratuită și te va ajuta să te orientezi printre străduțele înguste și zecile de terase și piațete.

În centrul orașului vechi puteți vizita Catedrala Svetog Tripuna (intrarea costă 3 euro), Zidurile Cetății sau Fortăreața Șt. John, unde aveți de urcat 1.300 de trepte. Traseul durează aproximativ 35 de minute, dar priveliștea este minunată.

Dacă timpul vă permite, în apropiere de Kotor, puteți opta pentru Mausoleul Njegos, unde vă veți bucura de o priveliște panoramică superbă, sau de ce nu, pentru un traseu de Via Ferrata.

Noi am preferat ca de obicei, să ne bucurăm de muzeul în aer liber oferit de acest oraș, așa că am mâncat repede o pizza pe scările unei piațete șarmante după care am luat la pas tot orașul, cu o înghețată în mână.

Apusul l-am prins pe drumul de întoarcere, și l-am admirat pe geamul autobuzului. Am ajuns în Petrovac după lăsarea serii, dar bucuroși de ce am vizitat în ziua aceea.

Mai poți citi și ...

LASA UN COMENTARIU

Caută cazare

Booking.com