WhatssdadaApp Image 2024-01-12 at 13

Cel mai frumos roadtrip din Islanda

Islanda este o frumusețe de insulă, raiul celor care iubesc natura, aerul curat, liniștea și mai ales, sentimentul de libertate. Libertatea aceea pe care o simți când ești doar tu, alergând spre mare, într-o natură pură, bucurându-te de briza mării, de valuri, de aer curat, de viață. Islanda este țara contrastelor, de la plajele cu nisip negru, la dealuri de un verde crud. De la ghețari, la câmpii mângâiate de soare. Aici găsești natura în cea mai pură formă.

Noi am ajuns în Islanda la final de Octombrie, porniți să vedem aurora boreală, fără prea multe așteptări de la această țară-insulă. Eram deciși în schimb să închiriem un camper și să pornim într-un roadtrip în sudul Islandei pentru a bifa cât mai multe atracții. Despre tot procesul de închiriere al autorulote, am povestit pe îndelete aici, de la prețuri, la camping-uri, starea drumurilor ș.a.m.d.

Traseul nostru prin Islanda

Autorulota am închiriat-o pentru 3 nopți și am încercat să introducem în traseul nostru cât mai multe obiective turistice, majoritatea chiar gratuite, prețurile în Islanda fiind costisitoare.

Am plecat dimineața din orășelul Keflavik, unde se află și principalul aeroport al insulei. Deoarece am ajuns cu o seară înainte, iar firma de închirieri era închisă, am optat să ne cazăm în apropierea aeroportului urmând să pornim la drum, a doua zi, dis de dimineață. Zis și făcut.

Imediat după ce ne-am preluat căsuța pe roți, experiență despre care am povestit aici, am pornit la drum. Prima noastră oprire a fost la supermarket, pentru a ne aproviziona cu mâncare și diverse lucruri pentru următoarele zile. Cel mai „economic” și recomandat lanț de supermarket-uri din Islanda, se numește Bonus. Pe cumpărăturile noastre am plătit în jur de 300 RON, produse care ne-au ajuns până la plecare. Pot spune că în ceea ce privește mâncarea chiar am economisit o mulțime de bani, în condițiile în care o singură masă în Islanda pentru două persoane costă în medie 300 RON. Un alt lanț de magazine recomandat este Kronan.

Dacă doriți să vă bucurați de un pahar de vin seara, este bine să știi că alcool-ul se vinde doar în magazine dedicate, numite Vinbudin, iar prețurile sunt pe măsură.

Folosind aplicația Park4night, ne-am stabilit 3 locuri orientative de campare: Hjorleifshofdi (loc neamenajat, off-camping), Skogafoss Camping și Geysir Campsite.

Prima zi: Keflavik → Bonus Market → Hjorleifshofdi

Planul nostru a fost să ajungem la cel mai îndepărtat obiectiv turistic, după care să revenim lejer spre locul de unde am plecat. Astfel, în prima zi am parcurs aproximativ 250 km, din Keflavik până la locul de campare numit Hjorleifshofdi, de data aceasta off-camping. Campatul în afara locurilor special amenajate este ilegal în Islanda și deși am avut emoții, nu ne-a deranjat nimeni. Ni s-au mai alăturat în acea seară încă două campere și un autobuz de turiști care așteptau să prindă aurora boreală, dar fără noroc.

A doua zi: Hjorleifshofdi → Laguna Glaciară → Plaja Reynisfjara → Cascada Skogafoss

Dis de dimineață am pornit spre ghețari, spre Laguna Glaciară, cel mai îndepărtat obiectiv din lista noastră. Am lăsat camperul în parcarea publică dinspre plajă și am pornit la pas spre ghețari. Atât parcarea cât și vizitatul lagunei sunt gratuite. Dacă dorești să vizitezi laguna într-un tur cu barca amfibie, costul este de aproximativ 50 euro/persoană (6300 ISK). Biletele pot fi rezervate aici. Noi ne-am rezumat doar la o plimbare de-a lungul lagunei și am admirat ghețarii și focile. Folosirea dronei în această zonă este strict interzisă.

De la ghețari, cel mai estic obiectiv din lista noastră, ne-am întors pe același drum spre al doilea loc de campare, renumita cascadă Skogafoss. Pe drum, vă puteți opri pe una din celebrele plaje cu nisip negru ale Islandei. În apropierea orașului Vik, se află Plaja Reynisfjara, cea mai populară și frumoasă plajă cu nisip negru din Islanda.

La baza cascadei Skogafoss se află camping-ul cu același nume. Se poate urca pe platoul cascadei, atât ziua cât și noaptea, locul fiind excelent pentru cei care doresc să vadă aurora boreală. Vă recomand totuși să luați o lanternă cu voi, scările nu sunt luminate. În cazul nostru, aurora s-a arătat foarte, foarte timid, cerul fiind înnorat. Despre cum poți prinde aurora boreală și cum poți crește șansele de reușită, poți citi aici.

A treia zi: Cascada Skogafoss → Seljavellir Geothermal PoolCascada Gullfoss → Geysir → Geysir Campsite

După micul dejun și o cafea savurată în aerul pur al Islandei, am pornit către o piscină naturală cu apă termală. Cea mai cunoscută piscină cu apă termală din Islanda este Blue Lagoon, pe care toată lumea o recomandă, însă prețul de intrare pornește de la 70 euro/persoană, iar odată ce plătești această sumă recomandarea ar fi să te bucuri de această experiență o zi întreagă, astfel încât să pleci total relaxat de acolo. Biletele la Blue Lagoon pot fi achiziționate de aici. Noi am optat pentru o bălăceală gratuită în una din numeroasele piscine naturale termale pe care Islanda le oferă, numită Seljavellir Geothermal Pool. De la parcare, până la izvorul termal ai de mers aproximativ 10 minute pe un traseu ușor accesibil, relaxant, cu peisaje superbe. Ajunși la piscina termală, ne-am schimbat rapid în costumele de baie și ne-am bucurat de apa caldă a bazinului.

Următoarea oprire în traseul nostru a fost Cascada Gullfoss, cea mai frumoasă cascadă din câte am văzut. Accesul este gratuit, iar de la parcare până la platoul de observație ai de mers aproximativ 10 minute. Pământul este ușor alunecos așa că ar fi ideal să ai la tine adidași sau bocanci, precum și o pelerină de ploaie, dacă vei dori poze în apropierea căderii de apă.

În ultima noapte urma să campăm în apropierea geyserelor, la Geysir Campsite. Înainte de a ne instala, ne-am plimbat prin parcul natural pentru a admira cel mai activ geyser, Strokkur, care erupe la interval de aproximativ 40 de minute.

Tot în apropierea geyserelor se află o altă cascadă, numită Selfoss. Pentru noi era deja târziu și deja văzusem cea mai frumoasă cascadă din Islanda așa că am preferat să ne relaxăm gătind în căsuța noastră pe roți de care aveam să ne despărțim următoarea zi. În plus, a fost seara în care am avut parte de cea mai frumoasă surpriză din partea acestei insule. Aurora boreală s-a arătat în toată splendoarea și strălucirea ei, chiar pe platoul parcului natural, deasupra geyserelor, undeva la 10 seara.

Este bine să știi că Geyserele, Cascada Skogafoss și Parcul Natural Thingvellir alcătuiesc Cercul de Aur (Golden Circle) cel mai popular traseu turistic din Islanda. Chiar și așa, din tot traseul nostru, cel mai mult recomand Laguna Glaciară. Drumul până acolo a fost minunat, de o frumusețe aparte, iar contrastul dintre plaja cu nisip negru și bucățile mari de gheață îți va rămâne întipărit pe retină mult timp. În plus, nu te întâlnești cu șansa de a admira ghețari de multe ori în viață.

A patra zi: Geysir Campsite → Reykjavik → Keflavik

În ultima zi, dis de dimineață, am plecat către capitala Islandei, orașul Reykjavik. Urma să vizităm capitala până la ora prânzului, după care aveam să predăm camperul înapoi în orașul Keflavik, lângă aeroport. Despre ce poți face în Reykjavik, am povestit cu amănunte, aici.

Seara am decolat spre casă și am avut parte de încă o frumoasă surpriză. Aurora Boreală în toată splendoarea sa, văzută din aer, prin geamul aeronavei. Mai sclipitoarea și colorată ca niciodată. Mission accomplished.

Mai poți citi și ...

LASA UN COMENTARIU

Caută cazare

Booking.com