8dd174f4-37e4-40e3-af98-d00f9227e701 2

Disneyland Paris: tot ce trebuie să știi înainte de a ajunge acolo

Disneyland nu este în Paris, ci la aproximativ 40 de km de centrul acestuia. Despre escapada noastră în Paris am povestit de la A la Z într-un articol separat, aici. Așadar, apare prima întrebare:

Cum ajungi din Paris la Disneyland?

Varianta cea mai ieftină de a ajunge la Disneyland din Paris este cu trenul. Costă 7.49 EURO/sens/persoană. 

Trenul se numește RER A și îl poți lua de la stațiile de metrou Charles de Gaulle – Etoille, Auber, Chatelet – Les Halles, Gare de Lyon sau Nation.

Biletele pot fi achiziționate de la automatele de bilete sau de la casele de bilete. 

*Aveți grijă la portofele. Cum stațiile sunt pline de turiști care vor să meargă la Disneyland, vor apărea persoane „binevoitoare”, cu diferite badge-uri la gât, care se vor oferi să te ajute în achiziționarea biletelor de la automate. Ignoră-i și achiziționează bilete de la casele de bilete. Noi era să o pățim, dar doamna de la casa de bilete ne-a făcut semn și ne-a povestit ulterior că sunt hoți de buzunare. (cu tot cu insigne și legitimații la gât, contrafăcute, evident)

Revenim… durata călătoriei este de aproximativ 40 de minute, ultima stație fiind Disneyland. Trenul trebuie luat în direcția Marne la Valle Chessy.

Pentru mai multe informații și pentru harta de metrou+tren click aici

Biletele de intrare la Disneyland

Disneyland are două mari parcuri: studiourile Walt Disney și parcul de distracții, care cuprinde la rândul său alte 4 parcuri tematice: Adventureland, Frontierland, Fantasyland și Discoveryland. Noi am optat doar pentru parcul de distracții, atracția principală și cea mai populară de la Disneyland.

Clar achiziționarea biletelor direct de la casele de intrare este cea mai scumpă variantă. În luna februarie, prețul unui bilet de intrare într-un singur parc este 84 euro și 104 euro pentru ambele parcuri.

Noi am ales (adică el, pentru că a fost o supriză) varianta de a le cumpăra online. 

Prețul a fost de 64 EURO/persoană pentru un parc. (doar parcul de distracții, fără studiourile Walt Disney) Pentru ambele parcuri, tariful online este 84 EURO/persoană. 

Biletele pot fi achiziționate online, direct la ei pe site, aici

Impresii generale și recomandări

Să începem cu cele bune…

Și dacă ești și dacă nu ești fan al personajelor Disney, va fi o experiență ce te va încânta. Odată ce vei păși în acest orășel, atmosfera de basm te va cuceri total. De la magazine, restaurante, mașini și vegetație la muzică, trenulețe, roller-coasteruri și carusele, vei fi transpus într-o poveste. 

După ce treci de zona de promenadă, Main Street U.S.A., încep cele 4 parcuri tematice: Adventureland, Frontierland, Fantasyland și Discoveryland. Nu uita să iei o hartă de la intrare, ulterior nu am mai văzut stand-uri cu ele.

De asemenea, poți descărca aplicația de mobil Disneyland (AppStore sau Google Play) care este de mare folos. Pe lângă harta cu parcul și locul în care te afli, aplicația îți arată in timp real timpul de așteptare de la fiecare atracție. 

Si așa am ajuns la singura, dar enervanta parte negativă a vizitei la Disneyland. Sincer, plecasem de acasă cu ideea înmagazinată în minte că vom sta la cozi. Asta auzisem în stânga și dreapta, de la prieteni, de pe diferite site-uri, ideea e că eram cât de cât conștienți… dar ne-au fost depășite așteptările cu mult.

Ei bine, la cele mai importante atracții (care sunt bifate pe hartă “Not to be missed”) timpul de așteptare la ora prânzului era de 45 de minute, fiecare. Bineînțeles că le-am tot amânat, am zis că poate spre seară va mai scădea timpul… ei bine, la ora 4 după-amiaza timpul de așteptare ajunsese la 65 de minute. Așa am ajuns să ne dăm doar în roller coaster-ul Indiana Jones pe care îl recomand și în bărcuțele de la Pirații din Caraibe, dintre atracțiile mai principale. 

La coadă pentru Pirații din Caraibe

Conform hărții, nu trebuie să ratezi Indiana Jones and the Temple of Peril, Pirates of the Caribbean, Big Thunder Mountain, Peter Pans Flight, iIt’s a small world, Buzz Lightyear Laser Blast și Star Wars Hyperspace Mountain

La ora 17 are loc parada personajelor Disney. Am zis că poate așa vom avea șansa să bifăm încă un roller coaster, așa că am plecat mai devreme din mulțimea de oameni pentru a ne așeza la coadă. Ei bine, nu! Timpul de așteptare era de 70 de minute, semn că nu am fost singurii care s-au gândit la asta, așa că am renunțat complet. 

Majoritatea atracțiilor sunt deschise până la ora 17:30. 

Așadar, dacă ți-ai pus până acum întrebarea “Este suficientă o zi pentru a bifa toate atracțiile din parcul Disneyland?“ răspunsul este categoric NU. Cel mai mic timp de așteptare în luna februarie era de 10 minute iar cel mai mare a fost de 75 de minute. Nu există atracție fără timp de așteptare. Sincer, nu vreau să știu cum este în plin sezon. Pe lângă atmosfera de basm, care te lasă fără cuvinte, dacă vrei să te bucuri de toate atracțiile într-o zi, singura variantă realistă ar fi să îți achiziționezi o intrare FastPass. Cozile erau mult mai mici, de maxim 10 persoane dar și prețul este pe măsură. Pe lângă biletul de intrare, trebuie să mai scoți din buzunar 90 euro/persoană.

Dupa ce ne-am împăcat cu ideea, am stat la două atracții mai populare: Indiana Jones and the Temple of Peril (înălțime minimă admisă 1.40 m, cred că de aceea timpul de așteptare la coadă era de doar 30 minute) și Pirates of the Caribbean (în speranța că mă voi întâlni cu Johnny Depp…glumeam), apoi ne-am orientat spre labirinturi, ceșcuțe, caruseluri… atracții cu timp de așteptare mic.  

La ora 19 are loc un show al luminilor pe fațada castelului prințesei adormite, însoțit de un foc de artificii. Este bine să știi că între 6 și 7 seara, nu mai ai alte atracții de văzut, în afara zonei de promenadă cu magazine, cafenele și restaurante. 

Suvenirurile au prețuri ușor piperate, magneții de frigider pornesc de la 5 euro, popularele urechiușe de Minnie sau Mickey Mouse sunt 15 euro, iar jucăriile de pluș au prețuri de la 30 de euro. Chiar dacă ești dornic de shopping, sau nu, clar trebuie să dai o raită prin magazinele cochete și elegante, frumos decorate.

Parcul dispune de mai multe restaurante, cu diferite specificuri și tarife. Un meniu la un restaurant fastfood este aproximativ 15-17 euro. Noi nu am mâncat nimic toată ziua, pentru că în timp ce făceam un research de tipul “unde vom mânca” am descoperit că există un “Five Guys” (fast food-ul cu burgeri descoperit în experiența noastră din New York, despre care am povestit aici) în afara parcului, lângă gară. Ne-am hrănit toată ziua cu nerăbdarea și bucuria de a “rememora” mâncarea din New York, mă rog…și cu câțiva biscuiți aduși din Paris în geantă.

Ai voie să intri cu suc, sandwich-uri, gustări. Am înteles că primăvara-vara-toamna poți opta chiar pentru un picnic în aer liber, doar că alimentele trebuie organizate într-un coș de picnic care poate fi verificat ușor la security și nu trebuie să conțină alcool. 

Bun, dacă ești fumător, este bine să știi că poți fuma doar in zonele special amenajate. Le găsești pe hartă, majoriatea sunt în zona toaletelor, lucru îmbucurător pentru mine, pentru că rezolvam două dintr-un foc, sau mai bine zis doi oameni, el cu țigările, eu cu toaleta.

Era să uit! Dacă crezi că te vei poza cu personajele Disney și ele se plimbă așa, prin parc, gata să se pozeze cu oamenii..ei bine, nu! Și pentru asta sunt locuri special amenajate cu cozi pe măsură. Am renunțat și la poza mea cu Mickey Mouse..

Per total, deși în jumătate de articol m-am plâns de timpul de așteptare și de faptul că nu am reușit să bifăm nici măcar jumătate din atracții, ghiciți ce… Mi-a plăcut la nebunie! De când am intrat pe poartă, până la ieșire am avut un zâmbet tâmp pe față și m-am bucurat de atmosfera de basm cu gura până la urechi, ca un copil, bucuroasă că mi-am îndeplinit un vis. Deși costul total necesită ceva economii, este o experiență ce o recomand tuturor, indiferent de vârstă.

Mai poți citi și ...

LASA UN COMENTARIU

Caută cazare

Booking.com