IMG_0330

Cinque Terre. Cum ajungi, transportul în comun, opțiuni de cazare, mâncare, atracții și altele.

Plănuiești să vizitezi Cinque Terre sau ai deja o vacanță programată în acest loc de poveste?

Ei bine, tabloul acela al căsuțelor colorate multicolor, cocoțate pe coasta Mării Liguria este la fel de frumos și în realitate, ba chiar mai frumos. Am ținut să precizez acest lucru pentru că am o problemă în ultimul timp cu pozele super editate a obiectivelor turistice din întreaga lume care disproporționează realitatea și nasc așteptări suprarealiste în mintea turiștilor. În cazul Parcului Național Cinque Terre, țin să te anunț că orice poză găsită pe internet nu conturează nici pe departe frumusețea și atmosfera locului. Vei înțelege asta imediat ce vei păși în prima localitate din zonă, pentru că da, Cinque Terre nu este o singură destinație, este o regiune, un parc național, ce cuprinde 5 orășele: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso al Mare, unul mai frumos ca altul.

Cum ajungem în Cinque Terre

Hai să stabilim întâi cum ajungem în Cinque Terre și apoi posibilitățile de transport între stațiuni. Cel mai apropiat aeroport de Cinque Terre este cel din Pisa, aceasta fiind cea mai comodă și facilă variantă. Din Pisa până în Riomaggiore, primul orășel din regiune, sunt 92 km, poți opta așadar pentru o mașină închiriată sau pentru călătoria cu trenul. Alte aeroporturi în apropiere mai sunt cel din Bologna și cel din Florența. Noi de exemplu am aterizat pe aeroportul din Bologna și în circuitul nostru din Toscana, despre care am povestit pe îndelete aici, am petrecut o zi întreagă în acest colț de rai. Dacă planifici să închiriezi o mașină, lucrurile vor fi simple, drumurile foarte bune, peisajele superbe, mai multe informații legate de închirierea unei mașini în Italia și despre parcări, am scris într-un articol separat, aici.

Pentru călătoria cu trenul, biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Trenitalia. Prețul unui bilet PisaRiomaggiore pornește de la 8,60 euro/sens, cu schimbare în La Spezia iar durata călătoriei este de o oră și 40 de minute pentru trenul regional sau o oră pentru trenul Frecciabianca. Oricum, toate trenurile vor fi schimbate în La Spezia, de unde se va lua un alt tren către stațiunile de pe coastă. Din Florența, costul unei călătorii pornește de la 17 euro/sens și durata călătoriei este de 3 ore.

Transportul în Cinque Terre

Chit că ți-ai planificat o vacanță întreagă în Cinque Terre, fie că ești într-o scurtă excursie, sigur vei vrea să bifezi cât mai multe orășele. Chiar dacă nu ți-ai închiriat o mașină și ai ajuns în zonă cu trenul, am vești bune pentru tine. Zona dispune de o mulțime de trenuri care fac legătura între toate cele 5 stațiuni. În sezonul estival plecările se fac din 20 în 20 de minute, iar în timpul iernii din oră în oră. Călătoria între stațiunile Riomaggiore, cel mai sudic oraș și Monterosso al Mare, cel mai nordic, durează doar 17 minute și prețul biletelor pornește de la 2,20 euro.

În orășele nu o să ai nevoie de transport în comun sigur, sincer nici nu am văzut să fie, stațiunile sunt mici, le poți străbate dintr-un cap în altul în maxim o oră. Acestea fiind stabilite…

În ce perioadă vizităm Cinque Terre?

Dacă ești dornic să te bucuri doar de priveliștea de basm a acestor orășele cocoțate pe stânci, cred că poți pleca la drum în orice perioadă. Sigur, primăvara-vara-toamna totul este mai colorat, natura mai veselă, vremea mai călduroasă, dar iarna prețurile sunt mai mici, de la cazare, la biletele de avion. Pe de altă parte, vara poți face plajă. Nu te aștepta în schimb la plaje întinse cu nisip fin. Nu, plajele sunt stâncoase, cu pietricele, înguste și aglomerate, deci dacă îți dorești să îți planifici „acea” vacanță de vară în care toți lenevim, ne bălăcim și stăm la soare în Cinque Terre…aș zice să te mai gândești puțin. Se poate, dar să nu ai așteptări prea mari din punct de vedere al comodității și calității plajelor. Nu uita de aglomerație și de tarifele mai piperate din vară față de restul anului. Noi am fost în Cinque Terre la sfârșitul lunii aprilie, într-o excursie de o zi și topiți de arșița amiezii, abia așteptam să ajngem în Monterosso al Mare, stațiunea de care știam că dispune de cea mai întinsă plajă. De cum am ajuns, ne-am aruncat în apă. Ei bine, era rece, avea maxim 18 grade, dar ne-am răcorit. Nu am reușit să stăm prea mult în apă, față de ceilalți turiști/localnici, care nu păreau să fie deranjați de temperatura apei, așa că am renunțat repede și ne-am întors pe șezlonguri. De răcorit ne răcorisem. 🙂

Unde ne cazăm în Cinque Terre?

Fiind un Parc Național așteaptă-te ca tarifele să fie piperate, mai ales că numărul unițăților de cazare este redus, în mare parte fiind reprezentat de locuințele rezidenților. Prețul pentru o cazare de 3 stele în Cinque Terre este în medie 100 euro camera/noapte.

Variante mai ieftine de cazare găsești în La Spezia, orașul situat la 8 minute de mers cu trenul de Riomaggiore, în care vă spuneam că veți schimba trenul de oriunde veniți, vă amintiți, da? Aici prețul mediu al unei cazări de 3 stele este 70 euro camera/noapte. Nu uita că vorbim de prețul mediu, în funcție de criteriile cazării la care ești dispus să renunți, poți găsi tarife mult mai mici.

Oferte de cazare în Cinque Terre găsești aici.

Oferte de cazare în La Spezia găsești aici.

Ce mâncăm în Cinque Terre?

Fructe de mare și pește. Cam astea sunt recomandările bucătarului la orice restaurant sau tavernă. Pentru că am fost mereu pe fugă, nu am apucat să luăm prânzul cum se cuvine, stând jos la o masă și am optat pentru mâncarea stradală. Cel mai mult mi-au plăcut cornetele cu calamari prăjiți și lămâie, dar nu în ultimul rând, gelato!

Ce vizităm în Cinque Terre?

Planul nostru era să luăm la rând, după ordinea lor „cronologică”, toate stațiunile: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso al Mare, în cea din urmă având timp și de plajă. Dar cum de multe ori socotelile de acasă nu se potrivesc cu socotelile de la fața locului, am ajuns doar în Riomaggiore, Manarola și Monterosso al Mare. Din research-ul făcut înaintea plecării, Riomaggiore și Manarola păreau cele mai spectaculoase stațiuni și chiar au fost. Corniglia am apucat să îl vedem de la distanță, din mașină, la un moment dat conturându-se ușor între dealuri ca un observator al zonei.

Riomaggiore

Nu mă pot hotărî care mi-a plăcut mai mult, Riomaggiore sau Manarola. Riomaggiore a fost primul contact cu Cinque Terre, clar emoțiile simțite, uimirea și bucuria ce mi-au invadat mintea au atins niveluri mai înalte decât în celalalte stațiuni, dar priveliștea emblematică a Manarolei de pe partea opusă a coastei este minunată și concurează pe merit pentru primul loc. În Manarola ne-am plimbat pe străduțele colorate și ne-am bucurat de priveliștea fabuloasă a orașului din portul pescarilor. Dacă ai mai mult timp poți urca la castel, Castello di Riomaggiore.

Manarola

Manarola, orașul emblemă a Parcului Național, arată exact ca în pozele care te-au făcut să te întrebi „unde e minunăția asta de destinație și cum ajung la ea”. Pentru a te bucura de priveliștea panoramică a orașului, ai de parcurs un scurt traseu de-a lungul coastei. Traseul este bine amenajat cu indicatoare și durata parcurgerii este de maxim 25 minute, în funcție de viteza fiecăruia. Odată ce ajungi în zona de esplanadă, enjoy! Ai chiar și o mică terasă la care poți savura o băutură răcoritoare admirând o priveliște de basm.

Monterosso al Mare

Față de Manarola sau Riomaggiore, Monterosso al Mare nu te va mai surprinde așa tare. Este o stațiune la mare, în stil clasic italienesc, dar care parcă seamănă un pic cu Nisa. Noi am ales s-o bifăm strict pentru plajă, altfel ne-am fi orientat spre Vernazza, de exemplu.

Concluzii? Pentru noi a fost cea mai frumoasă excursie de o zi. Priveliști de-a dreptul minunate, tablouri frumos colorate ce ni s-au întipărit în minte sper că pentru totdeauna.

Pe voi ce v-a cucerit cel mai tare în Cinque Terre?

Mai poți citi și ...

LASA UN COMENTARIU

Caută cazare

Booking.com