Dacă în fieare seară te așteaptă acasă un prieten patruped și te-ai întrebat până acum ce vei face cu el atunci când vei fi nevoit să călătorești cu avionul împreuna cu el, ai ajuns unde trebuie. Vom stabili de-a lungul acestui articol companiile aeriene care acceptă călătoria cu animale de companie, condițiile ce trebuie îndeplinite, pașii ce trebuie urmați în procesul de rezervare, precum și ce ai de făcut cu 24 de ore înainte de zbor.
Companii aeriene care acceptă călătoria cu animale de companie
Dacă în cazul companiilor de linie, lucrurile stau mai ușor și majoritatea permit călătoria cu animalul de companie, în cazul companiilor low-cost lucrurile sunt mai dificile, numărul acestora fiind mai redus. Noroc că există și excepții de linii aeriene low-cost care permit transportul animalelor de companie, una din ele fiind chiar din România.
La modul general, cam toate companiile de linie care au plecări din România acceptă transportul animalelor de companie, atât către destinații Europene cât și pe zborurile intercontinentale. Diferența este că unele companii acceptă prietenii patrupezi la bordul avionului (dacă cușca și greutatea animalului, se încadrează în limitele impuse, de obicei 6-8 kg), iar alte companii aeriene acceptă transportul lor doar la cala avionului, indiferent de dimensiune și greutate. Toate aceste condiții sunt specificate pe site-urile oficiale, iar sfatul meu este să le consulți înainte.
Bun, hai să luăm exemplul Tarom, fiind cea mai populară companie aeriană, ce operează zboruri din România în mai toată Europa. Tarom acceptă câini și pisici la bordul aeronavei, dacă greutatea lor, cu tot cu cușca în care vor sta, este de maxim 8 kg, dacă nu se încadrează în condițiile impuse, animalele va fi transportate în cușcă, la cală. Mai multe detalii găsești pe site-ul companiei aeriene, aici.
În ceea ce privește zborurile low-cost, Wizzair și Ryanair nu acceptă în nici un fel călătoria cu animalul de companie. În schimb, cei de la Blueair sunt destul de permisivi, acceptând animale de companie la bord cu greutatea până în 6 kg, cu tot cu geanta în care vor sta. Altfel, prietenul patruped va călători la cală. Din cauza aeroporturilor mici, care nu dispun de carantină veterinară, sunt câteva zboruri Blueair care nu permit transportul animalelor de companie: Luton și Koln. Mai multe detalii găsești pe site-ul companiei aeriene, aici.
In continuare am centralizat cele mai importante informații la cele mai populare companii aeriene de linie din România.
Austrian Airlines – maxim doua animale/pasager, pot călători atât în cabină, cât și la cală, în funcție de greutate și dimensiuni. Mai multe informații aici.
Turkish Airlines – animalele până în 8 kg (cu tot cu cușcă), pot călători în cabină, cușca având dimensiunile maxime de 23 x 30 x 40 cm. Mai multe detalii aici.
LOT Polish Airlines – animalele până în 8 kg (cu tot cu cușcă), pot călători în cabină, cușca având dimensiunile maxime de 55 x 40 x 20 cm, pentru avioanele B787 si 45 x 30 x 20 cm pentru DH4. Daca animalul tau nu se incadreaza, va calatori la cala. Mai multe detalii aici.
Qatar Airways – cei de la Qatar nu acceptă sub nici o formă animalele de companie în cabină, cu excepția păsărilor de mici dimensiuni și a câinilor care însoțesc persoanele cu dizabilități. Cu toate acestea, animalele sunt tratate „regeste” la cală, cu mâncare din 3 în 3 ore, apă proaspătă la o oră și temperatură controlată. Mai multe detalii aici.
Air France – animalele până în 8 kg (cu tot cu cușcă), pot călători în cabină, cușca având dimensiunile maxime de 46 x 28 x 24 cm. Mai multe detalii aici.
Lufthansa – cățeii și pisicile ce cântăresc până în 8 kg (cu tot cu cușcă), pot călători în cabină. Mai multe detalii aici.
British Airways – singurele animale de companie acceptate in cabină sunt câinii ce însoțesc persoanele cu dizabilități. Restul vor fi îmbarcați la cala avionului conform regulilor de aici.
Condițiile ce trebuie îndeplinite
Pentru a călători cu animalul de companie, trebuie să respecți câteva norme europene:
- animalul de companie să fie microcipat;
- să dețină un carnet de sănătate;
- să dețină pașaport;
- să aibă vaccinurile la zi.
Acestea sunt principalele condiții ce trebuie îndeplinite chiar din momentul în care te decizi să călătorești cu animalul de companie.
În funcți de condițiile companiei aeriane, vârsta animalului nu poate fi mai mică de 10-14 săptămâni.
Ce trebuie să faci în etapele rezervării
Dacă ai rezolvat cu ele, te poți orienta spre achiziționarea biletelor de avion. Prima și cea mai importantă etapă în achiziționarea biletelor de avion este verificarea disponibilității locurilor destinate animalelor de companie. La Tarom de exemplu, numărul maxim de animale de companie acceptate pe un zbor este de 3 animale și cam acesta este numărul maxim permis la mai toate companiile aeriene. Așa că înainte de a achiziționa biletele de avion, verifică disponibilitatea pe zborul respectiv printr-un simplu telefon. La Tarom, pe aeronavele ATR, călătoria cu animale de companie este interzisă. Orice companie aeriană ai alege, asigură-te dinainte că există disponibilitate și că ulterior vei specifica acest lucru în rezervare. Taxele pentru călătoria cu animalele de companie sunt cuprinse între 25 și 100 euro, în funcție de destinație.
Dimensiunea cuștii acceptate în care va călători animalul tău de companie diferă de la companie aeriană, la companie aeriană. De exemplu, la Tarom dimensiunea cuștii ce va fi transportată la bord trebuie să fie de maxim 42 x 26 x 20 cm. La Blueair, aceasta nu trebuie să depășească 45 x 30 x 23 cm.
De obicei persoanelor ce transportă animale la bord li se alocă locurile din spatele aeronavei, pentru a nu deranja ceilalți pasageri. Un pasager poate transporta un singur animal la bord.
Ce trebuie să faci cu 24 de ore înainte de zbor
Crezi că ai rezolvat tot? Nu, mai ai de făcut ceva. Cu 24 de ore înainte de zbor trebuie să te prezinți la veterinar pentru a obține o parafă precum că animalul este perfect sănătos și apt de călătorie.
În funcție de destinație, s-ar putea să fie necesare vaccinuri suplimentare, precum cel al tusei de canișă. De asemenea, se recomandă ca vaccinul antirabic să fie făcut cu maxim o lună în urmă.
În ziua zborului îți recomand să îi oferi prietenului tău patruped o lungă plimbare înainte de zbor, pentru a nu avea surprize în aeronavă de la emoții sau cine știe ce. Mă înțelegi. În aeroport va trebui să faci check-in-ul la ghișeu, din câte știu acesta nu se va putea efectua online. Asigură-te că nu uiți nimic acasă și prezintă toate documentele la ghișeu. Dacă animalul de companie se încadrează în dimensiunile permise la bord și nu va râmâne în a fi predat la cală, poți merge cu el în lesă până la poarta de îmbarcare. Odată cu îmbarcarea în aeronavă și pe perioada zborului, acesta trebuie să stea în cușcă, de preferat sub scaunul din fața ta. Acest lucru poate fi diferit de la zbor la zbor, în funcție de „amabilitatea” personalului. Uneori pe parcursul zborului, dacă aeronava este liberă și prietenul tău patruped cuminte, îți este permis să îl ții în brațe.
Se recomandă să nu îl hrănești înainte de zbor, diferențele de altitudine pot fi deranjante și pentru ei. În schimb, poți împacheta câteva recompense micuțe, sigur se va bucura. Asigură-te că dispui de un recipient cu apă în aeronavă pentru a-l menține hidratat pe perioada zborului.
Și nu în ultimul rând, nu fi stresat. Ei simt. 🙂
Ai zburat până acum cu animalul de companie? De ce piedici te-ai lovit?