WhatsApp Image 2022-09-21 at 10.50.57 AM

Vacanță în Cancun, Mexic. Despre transfer, transportul în comun, cazări, atracții și altele

În vacanța noastră din Mexic, 4 nopți le-am petrecut în Cancun, 3 nopți la sosire și o noapte la plecare. Restul de 6 nopți le-am petrecut în Tulum, experiență despre care am povestit aici.
Ca și așezare, Cancun se aseamănă cu stațiunea Mamaia. Există zona hotelieră, cu ieșire directă la mare, asemănătoare cu Mamaia și există centrul orașului Cancun, asemănător cu Constanța. Cancun este asemănător cu Mamaia și la prețuri, dacă în zona hotelieră prețurile sunt mai ridicate, în centrul orașului Cancun, prețurile sunt ofertante pentru toate buzunarele, în funcție de condiții. Spre deosebire de Mamaia, în zona hotelieră Cancun nu există hoteluri de o stea, două sau trei, majoritatea hotelurilor având 4 sau 5 stele și oferind servicii all inclusive, la prețuri măricele. Dar înainte de a ajunge la hotel și a începe să-ți planifici lista de atracții turistice de bifat, te întrebi poate cum vei junge de la aeroport, la hotel. 🙂

Cum ajungi de la aeroportul din Cancun, în Cancun?

Varianta cea mai ieftină: Autobuzul ADO până în centrul orașului (Cancun Downtown Station) și autobuzele locale R1 sau R2, din centrul orașului până în zona hotelieră. Costul unei călătorii cu autobuzul ADO este 6,80 USD, iar durata călătoriei este de 35 de minute.

Varianta mai rapidă: cu taxiul. O cursă costă în medie 45 USD până în zona hotelieră.

Transportul în comun în Cancun

Chiar dacă ești cazat în zona hotelieră din Cancun sau în centrul orașului, tot vei avea nevoie să te deplasezi de la o plajă la alta, sau de la un restaurant la altul, ș.a.m.d.
Ține bine minte, autobuzele R1 și R2 vor fi cele mai folositoare mijloace de transport în comun. Ambele pleacă din centrul orașului Cancun și străbat zona hotelieră de la nord, la sud și retur. Prețul unui bilet de autobuz este 10 pesos (50 cenți) și se plătește cash, direct la șofer. Autobuzele nu sunt cele mai noi, dar îți faci treaba cu ele. Din centrul orașului până la Playa Delfines, teoretic cea mai la sud atracție din zona hotelieră, faci în medie 40 de minute. Autobuzele circulă 24/24 dar în timpul nopții sunt mai puțin frecvente. Dacă te graăbești, poți lua un taxi, dar atenție la preț, majoritatea profită de turiști. Poți încerca să soliciți un taxi în recepția hotelui.

Moneda de schimb în Cancun

Deși moneda națională în Mexic este pesos (MXN), dolarul este bine-venit oriunde. Te sfătuiesc în schimb să faci plățile in pesos, indiferent dacă sunt cash, sau card. De asemenea, ar fi de preferat să eviți agențiile de schimb valutar locale și ori să zbori în Cancun cu pesos la tine, ori să scoți bani de pe cardul personal la cursul băncii emitente, de preferat Revolut.

Cazarea în Cancun


Așa cum am povestit mai devreme, Cancun este o destinație pentru toate buzunarele, mai ales dacă ești dispus să renunți la a sta în zona hotelieră și accepți să folosești mijloacele de transport în comun.

Noi am optat pentru centrul orașului și recomand alegerile celor aventuroși, care vor să descopere cultura locală, să testeze gastronomica mexicană și să observe stilul de viață local. Primele 3 nopți am fost cazați în Cancun, la Villa Antilope, următoarele nopți le-am petrecut în Tulum, iar în ultima noapte am revenit în Cancun și ne-am cazat la Mio Cancun Boutique.

Mai multe oferte de cazare în Cancun găsești aici.

Mâncarea în Cancun

Și din punct de vedere gastronomic, Cancun este ofertant pentru toate buzunarele. Dacă în centrul orașului, mâncarea stradală pornește de la 2-3 lei/porția de tacos, tamales, quesadilla sau empanada, în zona hotelieră, o masă la un restaurant decent pentru două persoane costă aproximativ 30-40 USD.

La modul general, mâncarea este ieftină, inclusiv în restaurantele de lanț, precum Hooters, Bubba Gamp, Hard Rock Cafe, care de obicei nu sunt chiar cele mai accesibile.

Pentru gustări sau pentru mesele luate pe plajă, am mai optat pentru supermarketurile 7-Eleven. O bere costa 1-2 USD, iar o felie de pizza sau un sandwich, 2-3 USD.

Obiective turistice Cancun

Cancun este foarte ofertant în atracții turistice, de la plaje cu apă turcoaz și nisip fin, la piețe locale, restaurante cu specific mexican sau american, beach bar-uri, excursii de o zi, pub-uri, discoteci și viață de noapte.

Plajele din Cancun

O mare parte din plajele din Cancun sunt private și aparțin de resort-urile hotelurilor de 4 și 5 stele care oferă servicii all inclusive. Chiar și așa, avem din ce să alegem, iar nisip fin ca în Cancun, cu greu o să mai găsești:

Plaja Delfines este după părerea mea cea mai frumoasă plajă din Cancun. Plaja este plină de iguane care se plimbă relaxate printre turiști. Pe plajă sunt disponibile umbrele și băncuțe, o toaletă publică cu dușuri, iar toate sunt disponibile gratuit, în ordinea sosirii. Singurul dezavantaj este că nu există nici un magazin de la care să te aprovizionezi cu răcoritoare sau gustări, așa că vino pregătit. Mai poți achiziționa gustări și bături de la vânzătorii ambulanți ce traversează constant plaja, sau de ce nu, poți comanda prânzul printr-o aplicație de food delivery.

A doua plajă în top, din punct de vedere al popularității este Playa Tortugas. Mie mi s-a părut o plajă mică, destul de aglomerată și puțin murdară, dar pub-urile și supermarketurile de aici au prețuri foarte bune, plaja fiind frecventată și de foarte mulți localnici. De aici, pleacă o mare parte din speed boat-uri către Isla Mujeres, o frumusețe de insulă, un loc paradisiac, aproape de Cancun ce te transpune de-a binelea într-un vibe Caraibian, relaxant, care o să-ți rămână întipărit în minte o lungă perioada de timp. Despre cum am achiziționat excursia de o zi în Isla Mujeres, costuri și recomandări, am scris un articol dedicat, aici.

Alte plaje în Cancun, unele nu la fel de faimoase, dar cam la fel de frumoase, demne de Marea Caraibilor sunt Playa San Miguelito, Playa Marlin, Playa ChacMool, Playa Forum, Playa Gaviota Azul, Playa Caracol sau Playa Ancha.

Intrarea pe Playa Forum se face pe lângă discoteca Coco Bongo. Plaja este puțin cam aglomerată și ceva mai gălăgioasă, exact aici se află cele două cluburi care organizează petreceri pe plajă și în timpul zilei, Coco Bongo și Mandala. Intrarea pe plajă este în schimb gratuită, iar apa și nisipul sunt de poveste.

Viața de noapte în Cancun

Cancun este recunoscut pentru petreceri, viață de noapte, cluburi, discoteci și pub-uri. Clar, oferta este variată, de la petreceri pe plajă, până la show-uri incendiare cu muzică live, cabaret, dansatori, animatori, chiar și acrobați. Dacă vrei să te bucuri de o astfel de experiență, îți poți rezerva un bilet la Coco Bongo, celebra discotecă cu show-uri incendiare. Cel mai ieftin bilet este 80 USD și ai inclusă intrarea, doi mini burgeri sau 2 mini hot dogi, o porție de cartofi prăjiți și 15 băuturi locale. Biletele pot fi rezervate aici, direct pe site-ul oficial.

Alte cluburi populare în rândul turiștilor, cu prețuri puțin mai mici sunt Senor Frogs, The City sau Mandala Beach Club. Noi am optat pentru Senor Frogs și recomand experiența pe deplin. Ne-am distrat pe cinste, ne-am făcut prieteni noi, am dansat și am râs în hohote. Intrarea este gratuită, îți poți comanda ce vrei tu, din când în când au loc spectacole, glume, concerte, rânduri de shot-uri gratis.

De asemenea, există petreceri pe plajă și în timpul zilei, Coco Bongo sau Mandala fiind două exemple în acest sens. Biletele de intrare în timpul zilei sunt puțin mai ieftine.

Piețe și mall-uri

Mercado 23 și Mercado 28 sunt două piețe faimoase de unde poți achiziționa o mulțime de suveniruri la prețuri foarte mici. În Mercado 28, chiar în centrul pieței se regăsesc o mulțime de restaurante tradiționale, majoritatea cu specific pescăresc, cu meniuri pentru toate gusturile și buzunarele.

Walmart, Costco, Home Depot. Poate sună aiurea, dar de obicei prefer plimbatul prin Walmart, decât plimbatul prin mall-uri. În plus, marile lanțuri de magazine americane au ceva aparte, chiar și în Mexic, o raită prin magazine oferindu-ți o ușoară experiență americană. 🙂

Pentru cei care doresc să își înnoiască garderoba, La Isla Cancun Shopping Village și Plaza Las Americas sunt două din cele mai importante centre comerciale din Cancun. Prețurile în schimb nu mi s-au părut cam mari, fără oferte speciale, reduceri, ș.am.d.

Noi cam atât am apucat să vizităm în Cancun, dar lista de obiective turistice conține o mulțime de alte experiențe pe cinste. Muzeul Maya din Cancun, Parcurile Xcaret, Zona Arheologică el Rey, El Parque de las Palapas, turnul Torre Escenica, sau chiar muzeul subacvatic al statuilor. Următoarele 6 zile le-am petrecut în Tulum, o experiență minunată despre care am povestit aici, pe îndelete.

Mai poți citi și ...

LASA UN COMENTARIU

Caută cazare

Booking.com