WhatsApp Image 2022-09-13 at 6.13.38 PM (1)

Vacanță în Tulum. Transportul de la aeroport, cazare, plaje, atracții turistice, restaurante

Dacă ai aterizat în Cancun, sigur vei fi interesat să descoperi zona Riviera Maya, Quintana Roo. O altă variantă ofertantă este peninsula Yutacan cu stațiunea sa, Holbox. Noi am ajuns în Cancun la mijlocul lunii februarie și deși inițial am vrut să le bifăm pe amândouă, într-un final ne-am decis să ne transformăm vacanța într-una mai relaxantă și să rămânem toata perioada în zona Cancun – Tulum. Practic Tulum a fost peste așteptări și ne-a cucerit instant. Despre „viza” de Mexic, actele necesare și alte informații utile, am povestit aici.

Transportul de la aeroportul din Cancun, în Tulum:

Dacă vrei să ajungi de la aeroportul din Cancun, direct în Tulum, poți alege din următoarele variante:

Varianta cea mai ieftină: Autobuzul ADO până la Tulum Station. Costul unei călătorii cu autobuzul ADO este 18,8 USD, iar durata călătoriei este de o oră și 55 de minute.

Varianta mai rapidă: cu taxiul. O cursă până în Tulum costă în medie 124 USD.

În cazul nostru, am luat autobuzul ADO din Cancun Downtown Station (centrul orașului Cancun) până în Tulum și am plătit 8 USD. Costul biletului spre Tulum din stația centrală a autobuzelor ADO este mult mai mic decât plecarea din aeroport.

Cancun Downtown Station

Tulum este un vechi sat pescăresc, din regiunea Quintana Roo, devenit faimos datorită ruinelor și junglei maiașe, a arhitecturii deosebite în armonie cu natura ce a stat la baza construcțiilor din zona hotelieră, precum și a plajelor cu nisip fin și apă turcoaz, vegheate de palmierii exotici.

Despre Cancun am scris un articol separat aici, unde am povestit în amănunt despre transportul în comun, mâncare, distracție și obiective turistice.

Să vorbim așadar despre Tulum.

Tulum este stațiunea tuturor posibilităților, cu apusuri pe cinste și apă demnă de Marea Caraibilor. Este stațiunea extremelor, dacă în zona hotelieră sunt numai clădiri construite în armonie cu jungla, pe străduțele ascunse din oraș este un haos, un mix între casele sărăcăcioase ale localnicilor, demolări și vile noi nouțe care își așteaptă turiștii. Plajele sunt superbe, fie că sunt publice, sau private, nisipul este fin, iar atmosfera una de vacanță, oamenii prietenoși, apa demnă de Caraibe și la cerveza mas fina. 🙂

Transportul în Tulum

Aici aș menționa că pentru transportul în Tulum, un scuter reprezintă varianta ideală, sau de ce nu, o bicicletă, pentru cei mai sportivi.

Pentru închirierea unui scuter ai nevoie de aproximativ 25 USD/zi și ori de un pașaport lăsat drept depozit, ori de 150-300 USD în plus, în funcție de companie. Noi am închiriat din două locuri, de la Tulum Scooter ATV Buggy Rental Monza Rentals și de la Dive and Snorkel Tulum, ambele dăți lăsând pașaportul drept depozit, fără să avem probleme. Prețul unei biciclete este cam același, cu aproximativ 5 USD mai puțin, iar depozitul este în medie 150 USD.

Dacă plănuiești să faci un roadtrip pe coasta Mayașă, închirierea unei mașini cred că este cea mai bună soluție… însă te sfătuiesc să își rezervi din timp. Noi inițial am dorit să ne închiriem în Tulum un scuter pe care să-l folosim toată perioada vacanței, dar după doar o zi, mi-am dat seama că nu sunt tocmai confortabilă cu ideea de a merge pe scuter la cenote și în Valladolid, așa că ne-am orientat spre închirierea unei mașini pentru două zile. Ne-a fost aproape imposibil să găsim o mașină disponibilă, în cele din urmă, după multe apeluri telefonice și vizite la companiile locale de rent a car am găsit ultima mașină disponibilă într-un centru de închirieri Avis. Mașina a costat 237 USD cu asigurare ful, pentru 2 zile. Sunt sigură că există oferte mult mai bune dacă te orientezi din timp.

Cazarea în Tulum

La modul general, cazările în Mexic sunt accesibile, mai ales dacă ești dispus să renunți la locațiile centrale și ești dispus să mergi cu scuterul sau bicicleta la plajă. În Tulum, la fel ca și în Cancun, există zona hotelieră, cu ieșire directă la mare, construită într-un stil aparte, în armonie cu jungla maiașă, plină de restaurante, buticuri, pub-uri mai exclusiviste și prețuri ceva mai mari, Azulik fiind exemplul cel mai relevant. Dar, la fel ca și în Cancun, există zona orașului, mai precis a satului Tulum, ceva mai departe de plajă, un sat care a devenit ușor ușor o stațiune frecventată de tot mai mulți turiști pentru care au fost construite diferite tipuri de unități de cazare, de la hosteluri, la pensiuni, hoteluri, chiar și aparthoteluri. Un mic haos. Tulum-ul este asemănător cu Vama Veche, dar la un nivel mai mare, mai exclusivist.

Ei bine, nu eram foarte sigură că îmi va plăcea în Tulum și aveam ca plan secundar stațiunea Holbox. A fost prima vacanță în care am zis că ne „adaptăm” la fața locului. Primele 2 nopți ne-am cazat în Tulum la Corazon de Jade unde ne-a plăcut atât de mult încât ne-am decis să rămânem până la final. Am plătit 230 RON/noapte, camera cu mic dejun.

Mâncarea în Tulum

După cum am mai zis, Tulum este stațiunea tuturor posibilităților. Dacă în zona hotelieră, o cină pentru două persoane putea costa chiar și 100 USD, în centrul orașului te puteai descurca și cu 20 USD pentru o cină tip fast-food pentru două persoane. Pentru o vacanță cu buget redus, este bine să știți că în Tulum veți găsi și un hypermarket, numit Super Aki Tulum. Prețuri mici, fructe proaspete, lactate, patiserie, chiar și mâncăruri gătite.

Ce mi-a rămas în minte?

Buritto și sosul de avocado de la restaurantul Burrito Amor. Prețul era de aproximativ 5 USD/burrito.

Creveții tiger în panadă de cosos și sos de mango la 13USD/porția de la cel mai frumos beach bar din Tulum, numit Pancho Villa.

Mango, vândut la caserolă sau pahar, porție care nu depășea 1 USD.

Nucile de cocos proaspăt desfăcute, prețurile fiind cuprinse între 1 USD și 5 USD, în funcție de locație. Nu uitați să rugați vânzătorul să o spargă la final, cocosul din interior este super gustos și cremos.

Și nu în ultimul rând, Corona – la cerveza mas fina, la prețul de maxim 1 USD, la barurile de pe plajă.

Plaje Tulum

Ca si plaje, recomand în primul rând Playa Paraiso cu Playa Las Palmas în apropierea sa, Playa Ruinas sau Playa Akumal. Există o mulțime de alte plaje mai mici în zonă, dar acestea sunt după părerea mea, cele care oferă acel vibe Caraibian. Zilele petrecute la Pancho Villa, beach bar-ul de care vorbeam mai devreme, aflat pe plaja Paraiso, mi-au rămas în minte ca cele mai frumoase momente ale vacanței, nu datorită plajei, pentru că abia în ultima zi am descoperit-o pe cea mai frumoasă, ci datorită vibe-ului aparte de aici. Prețurile au fost accesibile, iar personalul de nota 10. Până și drumul spre toaletă era o plăcere. Las mai jos câteva poze pentru a mă face mai bine înțeleasă. 🙂

Pentru două șezlonguri, consumația minimă necesară era de 40 USD, dar în cadrul beach bar-ului era și un restaurant, iar cei 40 de dolari îi puteai cheltui pe ce vrei, inclusiv pe mâncare sau pe nucile de cocos proaspete.

În ultima zi am descoperit cea mai frumoasa plajă, din cadrul unui resort hotelier minunat, numit Ahau Tulum. Deși inițial am dorit doar să mă pozez cu faimoasa sculptură din cadrul aceluiași hotel, pentru că zona hotelieră din Tulum oferă o mulțime de locuri instagramabile, coada celor care doreau să facă același lucru, încă de la prima oră a dimineții m-a descurajat total și am hotărât să bem o cafea în incinta complexului. Ne-am comandat cafeaua și răcoritoarele pe plajă, de la beach bar-ul hotelului și ne-am bucurat de cea mai frumoasă priveliște a vacanței.

Ce vizităm în Tulum?

Deși inițial ne propusesem să ne relaxăm și să ne bucurăm cât de mult putem de Marea Caraibilor, Tulum-ul este ofertant în obiective turistice și nu ne-am putut abține să le descoperim și noi. Ce poți vizita în Tulum?

  • Zona Arheologică Tulum – Ruinele Mayașe se află aproape de centrul stațiunii. Poți ajunge aici cu scuterul sau bicicleta. Costul intrării este de 85 pesos, adică aproximativ 4 USD. Țineți cont că plata se poate face doar cash și nu pățiți ca noi. Din parcare, până la ghișeul de bilete aveți de mers aproximativ 20-30 de minute pe jos, printr-un parc plin de magazine și tarabe. Există și o mașină de armată recondiționată în stil turistic care transportă oamenii până la intrarea în situl arheologic. În cadrul zonei arheologice, puteți admira faimoasa plajă Playa Ruinas și de ce nu, vă puteți chiar răcori dacă aveți costumul de baie la voi.
  • Chichen Itza – una dintre cele 7 minuni ale lumii. Închirierea unei mașini reprezintă cea mai rapidă soluție de a ajunge la Chichen Itza. În plus, pe drumul către vechiul oraș mayaș, poți vizita orașul Valladolid sau te poți răcori în câteva cenote. Costul intrării la Chichen Itza este de 571 pesos, aproximativ 29 USD. Dacă nu te atrage închiriatul unei mașini, poți opta pentru un tur achiziționat din stațiunile Tulum/Cancun/Playa del Carmen. Este cea mai simplă variantă, dar probabil cea mai consumatoare de timp.
  • Cenotele – Deși Tulum oferă zeci de cenote, unele mai cunoscute, altele mai puțin cunoscute, altele abia descoperite, noi am ales să vizităm două din cele mai populare, Cenota Suytun și Cenota Ik Kil. Nu cred că aș mai recomanda asta. Deși le-am vizitat în plină pandemie, cenotele erau foarte aglomerate, iar ideea de a pluti într-o cenotă și a te relaxa, s-a transformat rapid în văzut-pozat-plecat. Intrarea la Cenota Suytun a costat 120 pesos (aprox 6 USD), iar la Cenota Ik Kil 80 pesos (aprox 4 USD). Peste tot este de preferat să plătiți în pesos deoarece veți ieși mai avantajos la cursul de schimb valutar.
  • Orașul Valladolid – Acest orășel mi-a plăcut la nebunie. A fost practic singurul moment când am simțit că am pătruns în cultura mexicană. Valladolid deși are un potențial enorm, nu este chiar un oraș turistic, așa că m-am bucurat enorm să analizez stilul de viață mexican, casele tradiționale, culorile vibrante și forfota piațetelor.
  • Stațiunea Playa del Carmen – Deși nu am vizitat stațiunea, autobuzul ADO din Cancun spre Tulum traversează stațiunea Playa del Carmen și are o scurtă oprire aici, moment numai bun de a arunca o privire scurtă pe străzile orașului. Este o stațiune liniștită în timpul zilei, cu multe pub-uri și restaurante ce probabil prind viață pe timpul serii. Din ce am înțeles, Playa del Carmen este o alternativă mai ieftină față de Tulum, pentru cei care doresc să viziteze peninsula Yutacan, la un buget mai redus.
  • Parcurile de distracții Xcaret – Sunt o mulțime de parcuri tematice în zona Yutacan, care mai de care cu atracții diferite, ba pentru copii, ba pentru adulți, ba pentru cei pasionați de natură, ba pentru cei dornici să stea la all inclusive și să se relaxeze. În parcuri se pot desfășura în natură o serie de activități recreative, educative și culturale. Costurile sunt și ele pe măsură, prețurile pornesc de la 90 USD/persoană, fără transport inclus. 120 USD cu transport inclus. Din păcate, noi am zis pas experienței, dar mai multe detalii găsești aici. Am auzit că merită pe deplin.

Cam atât despre vacanța noastră în Tulum. Sper că experiența noastră te va ajuta în a-ți organiza planurile de vacanță. Abia aștept să-mi scrieți cum vi s-a părut în Tulum!

Mai poți citi și ...

LASA UN COMENTARIU

Caută cazare

Booking.com